Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Er genåbningsplanen et udtryk for topmålet af anti-københavnisme?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Udkantsdanmark über alles

Peter Nedergaard

Regeringens plan for åbning af det danske samfund efter coronakrisen tilgodeser i helt særlig grad områderne uden for København. Her kan man få besøgende fra Tyskland og Norge. Her kan de offentligt ansatte gå på arbejde. Her kan turisterne overnatte på hotel. Anderledes med København. Vennerne i Skåne holdes ude, selv om man i den gamle danske landsdel har et lavere smittetryk end i København. De offentligt ansatte i København må også fortsat zoome sig til social kontakt med kolleger. København – Danmarks turistdestination nummer et med tocifrede milliardindtægter – må stadig heller ikke få overnattende gæster, men det må vestegnskommunerne lige vest for derimod gerne.

Groft sagt udlodder en enkelt Hof til den, som bedst kan forsvare logikken i ovenstående. Men måske er den ikke-eksisterende. Måske er det hele blot et udtryk for topmålet af anti-københavnisme.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Musik splitter

Hans Hauge

DR koncerthuset reklamerer på DR for DR koncerthuset. Det er jo OK, men hvorfor skal man høre, at musik binder os sammen? Musik gør lige det stik modsatte. Der er ikke noget, der kan splitte og dele folk som netop musik. Vi bruger vores musiksmag til at adskille os fra andre med – fra hoben, massen, folket, eliten – eller hvad det nu kan være. Prøv blot at give udtryk for din kærlighed til tyrolermusik, Hansi Hinterseer eller Birthe Wilke, og så vil du opleve, hvordan musik adskiller. Eller spil Ligetis orgelkoncert og mærk reaktionen. For vi er vel alle enige om, at Kim Larsens »musik« er plat og elendig ? Eller?