Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Er det opgør med de gamle normer nu også helt gennemtænkt?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ned med normerne

Eva Selsing

En ung kvinde ved navn Ditte Slyngborg henter identitet i at være meget seksuelt aktiv og tale særdeles åbent om det. Det har kastet en dejlig mængde applauderende medieopmærksomhed af sig, men desværre også en række negative kommentarer, hvilket Ditte beklager sig over. Hun kan nemlig »godt have sex med alle mulige og stadig være respektabel.« Heldigvis har hun en nobel kamp at kæmpe: »Jeg synes, det er på tide, at vi gør op med de gamle normer, og hvad der forventes af én.«

Uha, Ditte. At undlade at skrive grimme ting i andre menneskers indbakke er også udtryk for en »gammel« norm om ordentlighed. Vil du »gøre op med« den?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Har for modersmålet øre

Hans Hauge

Et nyt kritisk medie er dukket op. Fint nok. Det hedder Free Observer. Det blev omtalt på P1. I den forbindelse havde P1 forbindelse til et forskningsprojekt, som hedder Hope. Og de fik forbindelse til et firma, som hedder Common Consultancy. Fint skal det være. I en kendt tysk fortælling har en mand fået fat i en abe, som han klæder ud og siger, er en engelsk rigmand. Alle bliver forelsket i aben. Til sidst afsløres det, at det er en abe. Moralen er: Bare fordi nogen taler engelsk, behøver man ikke falde for dem. De omtalte med de fine engelske ord er dragedukker, der sig selv udelukker. De har ikke øre for modersmålet. Det hedder: Den frie iagttager, Håb og Fælles rådgivning. Men det lyder ikke fedt, vel?