Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Er det ikke temmelig fordomsfuldt at tale om »hvid« undertrykkelse?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Eskimo-no

Eva Selsing

Nationalmuseet dropper ordet »eskimo« i en udstilling. Det undrer Morten Messerschmidt, at museumsdirektør Rane Willerslev går med på den galej – men Willerslev er vist nogenlunde lige så venstreorienteret som andre i det lag, så det er vel forudsigeligt.

Det er begrundelsen dog ikke. Museumsinspektør Martin Appelt mener, at »betegnelsen af ganske mange bliver opfattet som et instrument til at fastholde en hvid dominans og kategorisere folk i en superforsimplet udgave.« Hvor kom det fra? Hvad er mon »hvid dominans«, som blot kastes ind uden yderligere kvalificering? Er det dette, at der bor folk med den slemme forkerte (altså hvide) hudfarve i Vesten? Her gik man og troede, at vi ikke skulle dømme folk for forhold, de ikke selv havde valgt. Og er anklagen om »hvid« undertrykkelse ikke selv at »kategorisere folk i en superforsimplet udgave«? Hvad mener Nationalmuseet dog?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En fiasko

Peter Nedergaard

Debattøren Stine Bosse fremsatte i Politiken 28. september 2015 en klar prognose: »Det er de bedre kvalificerede (syriske flygtninge, PN), der kommer nu. Det er dem, der har nogle penge eller en uddannelse eller har en hjerne, et socialt instinkt, der siger: Jeg skal fandeme nok nå frem«.

Fem år efter er resultatet angående de syriske flygtninge: Kun hver anden mand og under hver femte kvinde er i job, og nu taler eksperter om, at en hel generation af 2015-flygtninge kan være tabt på gulvet. Integrationsminister Mattias Tesfaye er ærlig og kalder tallene »en fiasko«.

Hvad skal vi kalde Stine Bosse?