Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Er de protesterende cubanere nu også antiamerikanske nok til, at USAs venstrefløj kan støtte dem?

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

What to do?

Eva Selsing

Der sker noget i Cuba. Tusindvis af mennesker protesterer mod det kommunistiske regime, hvilket har fået Demokraterne i USA til at vride og vende sig for at finde en grimasse, der kan passe. En talskvinde i det amerikanske udenrigsministerium mener, at cubanerne er vrede over manglende coronavacciner. Formanden for Udenrigskomitéen, Gregory Meeks, mener også, at det skyldes mangel på vacciner og, selvfølgelig, Trumps sanktioner mod Cuba. Og præsident Biden har været særdeles langsom med at reagere.

Det er også en visuelt uheldig sag for Demokraterne: de protesterende cubanere flager med amerikanske flag – det selvsamme flag, som partiets woke vælgerbase eksplicit hader. Åh, det er svært; kan man støtte den lille mand på gaden mod det undertrykkende regime, hvis den lille mand ikke er tilpas antiamerikansk?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De dumme englændere

Hans Hauge

Der kan ikke herske tvivl om, at DRs Aftenshowet bidrager til at oplyse folket og dermed styrkes demokratiet. Tag nu en diskussion om den måde, de engelske tilskuere opførte sig på. De deltagende damer var forargede. Værterne havde indkaldt BTs »internationale korrespondent« Jakob Illeborg, der satte de uopdragne englænderes opførsel ind i en, som det blev sagt med alvor i stemmen, større kulturel kontekst. Der var engelske fodboldfans, der havde sagt hadefulde ord til og om danskerne. Det er jo næsten racisme, ikke sandt? Og racister er de også – altså på de sociale medier. (Det er nok, fordi de var imperialister).

I Danmark indledes en respektfuld roligandialog, hvis en fodboldspiller brænder et straffespark. Hvad var så forklaringen på, at hooliganismen er vendt tilbage? Det er Brexit og nationalismen, sagde Illeborg. Og »os og dem«. Ja, tænkte vi det ikke nok. Tak til Aftenshowet for denne skarpe analyse.