Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Enhedslistens idealsamfund skaber flere fattige. Ikke færre

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Enhedslistens idealsamfund

Søren Pind

I løbet af coronakrisen kunne der høres jubelbrøl i Enhedslistens virtuelle gruppelokale. Man havde kigget ud af vinduet – ikke et fly. Man havde kigget ud i gården – ikke en bil. Og i det hele taget var Enhedslistens yndlingssamfund, Palle-alene-i-verden-samfundet, blevet åbenbaret. Mens fællessangen hver for sig flød ind i stuerne, kunne Pernille Skipper slet ikke holde tårerne tilbage over den følelse, der kom over hende af kontrol og fællesskab på samme tid. Slet ikke da mormors kolonihavehus kom på listen. Ro og fred, planlægning, styring og kontrol. Ingen aktivitet. Endelig.

Nu er rapporten så kommet over, hvordan dette drømmesamfund har påvirket de forhutlede, forsultne masser. Rapporten, over hvordan det går med den ekstreme fattigdom, er blevet offentliggjort – og se! Den frydefulde fortælling var, viser det sig, hård kost for de fattigste. De er blevet mange flere. For første gang i årtier. For dem, der ikke tror på, at stor økonomisk aktivitet også løfter fattige både, kan man nu se det skrækkelige billede, der tegner sig: Enhedslistens idealsamfund skaber flere fattige. Ikke færre. Ikke at Groft sagt er overrasket.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

All England? All What?

Hans Hauge

Viktor Axelsen vandt All England i badminton. Gad vide om det ikke bliver et problem for DRs journalister. Hvad skal de kalde fænomenet? Der er nemlig sket det, at England og englændere helt er forsvundet på radio og tv. Journalisterne siger kun »Storbritannien« og »briter«. Besynderligt. Da Danmark kom i EF, var det, fordi England skulle være medlem, men det var Storbritannien, der forlod EU. Hvem er de briter? Skotterne hedder skotter, mon det er waliserne, for Nordirland er ikke Storbritannien, og på engelsk (undskyld britisk) hedder landet Britain og ikke ret tit Great Britain. Helt er det engelske dog ikke forsvundet, for især på P1 bruges så mange engelske ord, som de nu kender. Kun fik de problemer, da de skulle udtale Glastonbury. Det er også svært.