Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: En grusom sandhed for venstrefløjen – slaveri var engang almindeligt

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En grum slavefortid

Bent Blüdnikow

Venstrefløjen og woke-generationen gør Vesten ansvarlig for al dårligdom – ikke mindset fortidens slaveri. Avisen New York Times omskrev Amerikas historie og lod det handle om slaveri i det såkaldte 1619-projekt. I Danmark presser man på med et kolonimuseum, som skal gøre os skamfulde over Danmarks slavefortid.

Den grusomme virkelighed er, at slaveri var den almene tilstand langt op i tiden. Cirka 1-1,25 millioner hvide var slaver i Nordafrika. Slavehandel var accepteret i Afrika, og hovedparten af afrikanske slaver blev solgt og købt af andre afrikanere. Da Vesten forbød slaveriet, fortsatte det på det afrikanske kontinent, indtil hvid kolonisation afsluttede det i 1850erne.
Ja, det er sikkert krænkende for nogle at høre, men det er en del af den skrækkelige fortid, som ikke undskylder den danske anpart i slaveriet.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Fyns fremtidsfarer

Hans Hauge

Nu er de blevet advaret på Fyn. DMI har forudsagt, at vandstanden vil stige en hel del om 78 år. Sådan cirka. Måske endog før – 67 år? Vi går ud fra, at myndighederne, sommerhusejerne og lystbådehavnene allerede er i gang med at tage sorgerne på forskud med diger og lignende. At fynboerne er ved mentalt at vænne sig til katastrofen. Psykologhjælpen opruster. De er allerede begyndt at spise vegetarisk en gang om ugen; dog ikke på plejehjemmene, for der er intet, der tyder på, at beboerne dér vil nå at opleve det stigende vand. Det vil ikke engang DMIs eksperter, med mindre de er ret unge nu. Hvad nu hvis DMI tager fejl? Hvem skal man stille til regnskab og anklage? Det er underligt med en sandhed, der først bliver til en sandhed om 78 år. Måske er det en alternativ sandhed?