Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Dommedag nu på afrikansk manér i Politiken

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dommedag nu?

Hans Hauge

Først en overskrift fra filmverdenen. Dernæst »en rejse ind i klimakatastrofens hjerte«. Sådan lidt litterært; Joseph Conrads »Mørkets hjerte«. Det er overskrifter til Jan Grarups fotoserier fra Sydsudan. Disse fotos skal Politikens læsere gyse over sammen med kaffen søndag morgen, mens kirkeklokkerne ringer. Men det kan ikke undgås, at katastrofen bliver til æstetik. Skal man sige: sikke smukke billeder?

Grarup er en kunstner, men hvorfor flyver han til hovedstaden Juba? Mon han tog British Airways og dernæst Ethiopian Air? Omkring 8.000 kroner for den billigste enkeltbillet. Grarups budskab er: Katastrofen er vores overforbrugs og klimaforandringernes skyld.

Hvis man nu kender lidt til Anglo-Egyptisk Sudans historie, vil man vide, at der har der altid været katastrofer og dommedag.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Søren Pind gør journalisternes arbejde

Bent Blüdnikow

Søren Pind advarer på Facebook mod, at kommunister kan sætte sig på magten på Bornholm: »Vi (ser) i landets (næsten) mindste og største kommune truslen om, at et parti med rødder i kommunismen og råddenskab i magtforvaltning kommer til magten. Ikke på vilkår om jeg vil tie stille. Ekstremisme skal mødes med udstilling, modstand og kompromisløshed.«
I Politiken bliver Søren Pinds advarsel gjort til grin, og Enhedslistens Pelle Dragsted skriver på Twitter med henvisning til kommunistjagten i USA: »Søren Pind er gået fuld McCarthy igen.«

Pelle Dragsted er hjulpet i opgøret med Søren Pind af, at ingen danske journalister går Enhedslistens kommunistiske fortid og nutid efter i sømmene eller Pelle Dragsteds egen voldelige fortid. De overlader arbejdet til Søren Pind.