Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det var en skidt knægt, USA sendte dronerne efter

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Misbrugte irakere

Lars Møller

USA fik ram på en skidt knægt, da et droneangreb dræbte Irans leder af revolutionsgarden, general Qassem Soleimani.

Som vanligt deler aktionen de hjemlige vande, og som vanligt opfordrer regeringen til, at alle tager det med ro og ikke overreagerer. Groft sagt vil gerne opfordre til lidt refleksion. Der er ingen tvivl om, at generalen var en skidt knægt. Han pønsede på angreb mod USA, hvorfor han fik som fortjent, men han var inviteret af den irakiske regering.

Sammen med ham blev den irakiske general al-Muhandis også dræbt. Angrebet foregik i Irak, et venligtsindet land, som Danmark, USA og andre støtter. Kan man kritisere irakerne for at føle sig en anelse misbrugt? Hvad hvis det var sket i Danmark? Og kan vi med den amerikanske præsident være sikre på, at det ikke sker?

Borgere uden ansvar

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Med usvigelig sikkerhed bevæger Danmark sig ned ad slisken mod velfærdsstatens totale fravristelse af borgernes ansvar for eget liv.

Efter at velfærdsstaten har overtaget ansvaret for borgernes motion og morgenvækning, er turen nu kommet til lektielæsningen. Pioneren i denne fase af egenansvarets deroute er direktør i Ringkøbing-Skjern Boligforening, Bo Lodbjerg. Han har iværksat et projekt, som henvender sig til elever i 6. klasse.

Børnene i boligforeningen skal udforme forskellige matematikmoduler. Hver gang får de 50 kroner, og med i alt 20 moduler kan børnene tjene 1.000 kroner på at klare matematiklektier. Groft sagt foreslår, at man ufortøvet fortsætter med at præmiere borgere for at børste tænder, gå på toilettet og at støvsuge. Fortsæt selv rækken af gode ideer, kære læser. De skal nok blive til virkelighed.