Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det lyder sødt og rart at slå sådan nogle slemme normer ihjel - men én ting får vi ikke at vide

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De lede normer

Eva Selsing

Den kønspolitiske aktivistgruppe Sex og samfund har en kampagne i forbindelse med »pride«-fejringen. Budskabet er engelsk, men vi forstår det godt: »kill your norms«. Der henvises antagelig til de farlige småborgernormer, som hylder de traditionelle kønsroller og ikke er spor progressiv.

Det lyder både sødt og rart og inkluderende at slå sådan nogle slemme normer ihjel. Men hvad vi ikke får at vide er, hvad der så skal komme i stedet for de gamle. For Sex og samfund ved jo udmærket, at mennesket ikke ophører med at have en socialitet, blot fordi man tager livet af traditionen. Så blomstrer blot nye normer frem, som vil ekskludere andre end de foregående.

Man kunne forsigtigt gætte på, at dem, der i den ny verden skal udgrænses, er alle de onde typer, der ikke tænker progressivt. Det bliver selvfølgelig lidt svært at få det til at passe med lovprisningerne af »inklusion«, men mon ikke man kan postmodernisere sig ud af det?

Og verden skælvede

Søren Pind

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den liberale forfatter Ayn Rand blev for år tilbage landskendt i Danmark, da Saxo Bank med Kim Fournais og Lars Seier i spidsen optrykte hendes hovedværk »Og verden skælvede«. Bogen handler om en verden, hvor graden af regulering, politisk had mod de dygtige og chikane mod dem har antaget et sådant omfang, at de vælger at forsvinde og danne en ny verden et hemmeligt sted for de selvhjulpne og stærke. Forladt og forhutlet står resten af verden tilbage og begriber ikke den selskabte elendighed.

Groft sagt kom til at tænke på netop dette værk, da man forleden i avisen kunne læse Søren Papes jammer over, at Venstre – efter fyringen af Eva Kjær Hansen, slagsmålet om topskatten, det vanvittige forløb om politiskolen, det absurde politiske slagsmål om retsforbeholdet og træklatring – ikke ville lege med resten af blå blok. Hermed et sjældent godt råd: Hvis nu blå bloks abebur kunne sende Løkke en undskyldning for liansvingeri i årene 2015-2019, kunne det være, at han kom tilbage...

Partisoldater

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Når nu Venstre er ved at geråde ud i en større borgerkrig, der sandsynligvis vil koste det samlede formandskab både krone, æble og scepter, kunne man godt tro, at de nyslåede ministre ville få et nemt efterår. Imidlertid står den fjerde statsmagt i form af Ekstra Bladets Poul Madsen parat til at påtage sig rollen som rigets reelle opposition. Han kan nemlig på Twitter afsløre, at det kun er S-partisoldater der har fået de vellønnede jobs som spindoktorer.

Groft sagt tænker, at det må være til forskel fra alle de tidligere regeringer, der gav de vellønnede toprådgiver-tjanser til politiske modstandere, som ikke var medlem af regeringspartiet. Vi tør slet ikke tænke på, hvor vred Poul Madsen bliver, når det går op for ham, at alle regeringens ministre også er socialdemokrater.