Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det lugter af antisemitisme

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Køb ikke hos jøder

Hans Hauge

Mange danskere har svært ved at forstå de seneste eksempler på antisemitisme. Det er ikke kun hærværket i Randers og attentatet på synagogen i Halle. Der er også den antisemitisme, som ikke omtales med samme harme: Den i Labour-partiet i England. I Helle Thornings mands parti.

Engelske forfattere opfordrer til ikke at stemme på Labour på grund af antisemitisme. De danske socialdemokrater er tavse.

Og hvorfor har nu ingen overvejet, om der er en forbindelse mellem antisemitismen og den dom, som netop er fældet af den europæiske domstol (EuGH), der pålægger forretninger at mærke varer fra »de besatte områder« – altså Vestjordan? EU-borgere opfordres til at undlade at købe jødiske varer. Her gentager det sig: Kauft nicht bei Juden. Men det er jo ikke antisemitisme, vel?

Alt er fantastisk

Jarl Cordua

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Forleden var Deres Groft sagt på frokostrestaurant. Det var sådan et klassisk hæderkronet sted i indre by med hvide duge, sjæl, ånd og ikke mindst god mad til voksne mennesker. Dertil kom endda også hæderlig betjening trods travlhed. Forinden udbad den veloplagte yngre tjener sig om min bestilling, som blev afgivet, hvorefter der blev repliceret: »Fantastisk!«

Diskret hviskede jeg forundret til min ledsager: »Er det?« Der var jo blot tale om en noget simpel bestilling. Intet ekstraordinært. Der flød hverken dyr champagne eller budt fade fyldt med østers. Engang blev en afgivet bestilling modsvaret med et tjenstvilligt »så gerne« eller måske et mere anerkendende »udmærket«. Men i vore dage er åbenbart selv de simpleste transaktioner mellem mennesker noget, der overgår en tjeners livligste fantasi. Noget må gøres for at stoppe inflationen i superlativerne!