Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det kan være fantastisk eller gå helt, helt galt, når kunstnere blander sig i politik

For og imod

Christian Marcussen

Det er ikke hver dag, at nogen ligefrem ønsker sig flere kunstnere i den politiske debat. Så det gør selvfølgelig Alternativets kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde i et debatindlæg her i avisen. Indrømmet; Groft Sagt ser et stort potentiale i, at flere kunstnere mener ting offentligt, men anerkender omvendt, at det er behæftet med betydelig risiko.

På den ene side kan man være heldig at få en ny Henrik Marstal, som f.eks. har beriget debatten med klassiske klummer om julemandens køn, og hvad man retmæssigt bør kalde en vegetarpanini.

På den anden side risikerer man at få en Carsten Jensen.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Troen på pengetræer

Peter Nedergaard

Dette er en kilde til undren for Groft sagt: Der er personer her til lands, som har kritiseret »de fornuftige fire« – også kaldet sparebanden – bestående af Danmark, Sverige, Østrig og Holland for at kræve mådehold og økonomisk ansvarlighed i EU, hvilket indebærer mindre betalinger fra statskassen til EU-budgettet. Det er imidlertid ofte de samme personer, der kritiserer regeringen for ikke at uddele langt mere fra statskassen til både dette og hint på nationalt plan. Hvor mange gange tror de, at man kan bruge de samme penge?

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvor vi dog gungrer

Lars Møller

I en kronik i Berlingske opfordrer lederen af Center for Militære Studier ved Københavns Universitet Henrik Breitenbauch til, at dansk sikkerhedspolitik kopierer det romerske imperiums langsigtede og meget bredspektrede tænkning om omverden som grænsearbejde med en 100-års horisont. Det vil sige at se naboregioner og -lande både som kilde til handel og vækst og som kilde til farer og problemer, som i det omfang, de vedkommer Europa, må stabiliseres og løses derude eller skærmes af. Det synes Groft sagt er en prægtig idé. Det romerske imperium omfattede hele den civiliserede verden næsten ligesom det danske, og begivenhederne foregik nogenlunde med samme rolige hastighed som i dag. Det er bare med at komme i gang.