Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det forpligter at sætte sig op på den moralsk høje hest

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Rettidig omhu

Jarl Cordua

Arbejdernes Landsbank har længe markedsført sig som bærer af alskens fine principper som bæredygtighed, FNs verdensmål, bekæmpelse af hvidvask, samfundsansvar mv.  Det har givet banken mange nye kunder, der er flygtet fra konkurrenter med ondt i etikken.

Men at sætte sig op på den moralsk høje hest forpligter som bekendt, og nu føler banken tilsyneladende, at jorden er begyndt at brænde under den. I 2019 blev man hovedsponsor for fodboldlandsholdet, som formentlig kvalificerer sig til VM-slutrunden til næste år i ørkenstaten Qatar. Landet har imidlertid i årevis været under heftig international kritik, fordi landets fodboldstadions er blevet opført af arbejdere under slavelignende forhold. I lang tid foretog fagbevægelsens bank sig imidlertid ingenting, men nu er kritikken blevet så heftig, at man desperat leder efter en vej ud af sponsorkontrakten med DBU.

Groft sagt konstaterer, at rettidig omhu og solidaritet med Qatars arbejdere nok også bør føjes til bankens mange principper.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hvad skete der med yazidi-kvinderne?

Bent Blüdnikow

Der er utrolig meget mediedækning af børn og kvinder i de syriske fangelejre. Man ved, at disse kvinder drog til Mellemøsten for at kæmpe med radikale islamister for at genoprette Kalifatet. De giftede sig med islamistkrigere organiseret i Islamisk Stat, og nogle af kvinderne fik våbentræning. Nu er debatten om, hvorvidt de skal tilbage til Danmark, og man kan dårligt åbne for et medie uden reportager og debatter.

Derimod er der ikke et ord om det yazidi-folk, som Islamisk Stat forsøgte at begå folkemord imod. Der blev begået voldtægt og grusomheder mod ikke mindst kvinderne, og der mangler stadig 3.000 yazidi-kvinder, som blev kidnappet. Der er endnu massegrave, der ikke er blevet udgravet.

Mange yazidier er søgt tilbage til Nordirak, hvor de lever under kummerlige forhold. Men vi hører ikke om dem i danske medier. Man kan undre sig over, hvad der bliver til en »sag« i medierne, og hvad der udelades. Yazidierne må tilsyneladende sejle i deres egen sø, mens venstrefløjen kæmper for at få danske kvinder hjem fra Syrien.