Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det er uholdbart, at Skåne geografisk ikke hører til sammen med det øvrige Danmark

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

1658 må omstødes

Peter Nedergaard

Nu er der igen problemer, fordi Skåne tilhører en fremmed magt. Denne gang ødelægges trafikken mellem København og Bornholm, fordi en svensk trafikminister blokerer forbindelsen. Det sker med den begrundelse, at folk kunne bringe en engelsk mutation af coronavirus ind i Sverige på deres vej i lukket bil mellem de to områder. Tidligere under coronakrisen så vi også, hvor uheldigt det er, når der etableres grænsekontrol den modsatte vej, hvilket besværliggør situationen for de mange skåninge, som arbejder i København.

Det er uholdbart, at Skåne geografisk ikke hører til sammen med det øvrige Danmark, som det var i århundreder. Groft sagt er ikke i tvivl. Vi bør have en folkeafstemning i Skåne om tilhørsforholdet, således som der vel i øvrigt også burde ifølge folkeretten, når landsdelen er blevet okkuperet. »Hvad der hører sammen, vil vokse sammen.«

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

EUs vaccine

Hans Hauge

EU var langsommere end USA og UK til at godkende vaccinen. Men nu transporteres den omsider fra EUs hjerte, Belgien, til alle EU-lande fra Cypern til Estland. Selv Ungarn får vaccinen. Der er dog et par sproglige problemer. Nedlukningerne er nationale. EU kan ikke lukke noget. Der findes ikke noget, der hedder europæisk folkesundhed, for der findes ikke et europæisk folk. Folkesundhed er national. Og der findes ikke europæisk samfundssind, for der findes ikke et europæisk samfund, kun et fællesskab, der sørger for, at dem uden for fællesskabet ikke får noget. Vi er vel alle protektionister. Vi håber Island, Færøerne og Norge klarer skærene.