Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det er som 5. maj. Vi kan igen flage. Den tysk-amerikanske Trump er væk

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Frygt ikke

Hans Hauge

Tidl. ambassadør, partner i »public affairs-bureau Rud Pedersen«, Friis Arne Petersen har i Politiken trøstet de ængstelige læsere. »Frygt ikke« er hans gode evangelium. Verden er igen normal. Alt er ved det gamle. Der er ikke sket noget. Sorg er til glæde vendt. Folket er vågnet. Det er som 5. maj. Vi kan igen flage. Den tysk-amerikanske Trump er væk. Så Friis Petersen fra Rud Pedersen kan bruge ordet »Igen« igen og igen. Biden sender signaler. USA er tilbage. America-First er forbi. Biden vil »gå tilbage«. USA bliver igen verdens politi. Og her troede alle, at populismen havde vundet. Det havde den ikke. Den sunde fornuft i New York har besejret demokratiets vugge i Midvesten. Vi ånder lettet op. Nye krige kan hermed indledes både her og der. Som i gamle dage. Hvem husker ikke Vietnamkrigen og Irak?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Centraliseringens dialektik

Peter Nedergaard

Når man centraliserer den politiske magt, har det en forside og en bagside. Det kan betyde, at en organisation får mere og hurtigere slagkraft. Der kan gribes en forhammer, som rammer, så ingen siden vil glemme det. Det er forsiden. Centraliseringen har imidlertid også en bagside. Kommandovejene bliver længere. Ikke alle vigtige og vitale informationer når frem til centret, som derfor får et utilstrækkeligt beslutningsgrundlag. Det er centraliseringens bagside. Pointen er, at forside og bagside hænger sammen som ærtehalm. Som yin og yang. Som tese og antitese. Hvis ikke statsminister Mette Frederiksen har kendt til centraliseringens dialektik tidligere, så kender hun den givetvis nu.