Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det er sandelig en woke kronprins, vi har

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kronprinsen er gået woke

Bent Blüdnikow

I 1970erne og 1980erne talte man om klassesamfundet. Den snak er væk nu, for nu handler det meste om hudfarve og etnisk oprindelse og ingen tager sig af underklassen. Et karakteristisk træk ved vor tid er, at rige og magtfulde personer gerne vil knyttes til woke-generationen og »progressive« bevægelser. Min kollega Eva Selsing har gjort opmærksom på, at Kronprinsparrets Kulturpris ofte går til venstreorienterede samfundsomstyrtere. Den praksis fortsættes med den seneste uddeling til kunstnergruppen Superflex, og Kronprinsen begrunder prisen med ordene: »De er et sandt eksempel på en gruppe af kunstnere, der vil ændre verden gennem deres kunstneriske virke.«

Superflex har ifølge Politiken blandt andet gjort sig bemærket ved det animerede værk »Rebranding Denmark«, hvor Dannebrog afbrændes efter balladen om Muhammedtegningerne.

Kronprinsen er gået woke, og ingen taler om underklassen.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Børnehaven

Peter Nedergaard

Enhedslistens Pernille Skipper gik rundt med sin nye baby i Folketingssalen, hvor der kunne tages billeder til medierne. Lige indtil Pia Kjærsgaard fra Folketingets formandsstol krævede, at babyfremvisningen blev forlagt til de tilstødende gemakker. Der er ikke noget nyt i, at politikere udnytter babyer i politisk øjemed. Samtidig er Groft sagt helt enig med Kjærsgaard i, at der må sættes en grænse. Den slags hører ikke hjemme i den lovgivende magts vigtigste rum. Sådan er det også ude i samfundet, hvor man viser nyfødte frem i baglokalerne og ikke i butikken, i kontorerne og ikke i mødelokalerne, i kantinen og ikke på fabriksgulvet.

Men Skipper er vel undskyldt. Hvordan skulle hun kende disse helt almindelige normer for babyfremvisning, når hun aldrig har haft et almindeligt job? Nu fik hun så lært, at i hvert fald præ-vuggestuebørn ikke hører hjemme i salen.