Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det er ikke kun de unges skyld – sproget rådner fra toppen

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sproget rådner fra toppen

Peter Nedergaard

Lærere i folkeskolen klager over, at eleverne har et frygteligt sprog. Det gælder både, når de tiltaler hinanden, og når de adresserer læreren. Groft sagt er enig i klagen, men synes ikke, at hovedanken skal rettes mod eleverne. Som med alt andet er det også på dette område således, at det er i toppen, at den sproglige forrådnelsesproces er indledt. Her er det tilsyneladende helt i orden, at folk af rangklassen anvender f-ordet og kalder andre for »redeskidere«, fordi disse formaster sig til at være sagligt uenige. Det er her, man i første omgang skal tage fat og få indført almen dannelse i sprogbrugen. Så kan vi tage fat i skoleeleverne.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Partiopgør

Lars Møller

Troels Munk, der efter eget udsagn er socialdemokrat, har i Weekendavisen et interessant læserbrev, der varsler et kommende opgør internt i Socialdemokratiet. Groft sagt ser gennem fingre med, at Troels åbenbart tror, at Anders Fogh Rasmussen inviterede Ukraine til at blive medlem af NATO. Det interessante er, at Troels i modstrid med partilinjen mener, at Stoltenberg (NATOs generalsekretær) skal holde op med at fremture med »ethvert folk kan selv bestemme sin forsvarspolitik«. Det er nyt og rejser en del interessante spørgsmål. Må en uafhængig nation heller ikke selv bestemme sin styreform? Sin handelspolitik eller sin mening om andre nationer? Groft sagt ser frem til et snarligt opgør i Socialdemokratiet.