Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det er befriende at læse Lykketofts kritik af »den kyniske smadremand« Løkke

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Smadremanden

Eva Selsing

Det er en yndet påstand blandt hobby-politikinteresserede og de mest lavstammede kommentatorer at kalde Lars Løkke Rasmussen for en dygtig politisk håndværker. Som om det var det mest relevante ved Løkke-karakteren.

Derfor var det også befriende at læse Mogens Lykketoft, som forleden i en kritik af Trump ender med at vende opmærksomheden mod Løkke, som han kalder for »en kynisk smadremand«. Et menneske, der ikke viger tilbage fra at brænde hele det parti, der har løftet ham til magten, ned. Ja, Lykketoft gentager sågar udtrykket »den lille svindler«, som han brugte om Løkke i en tale på sin 70-års fødselsdag. For ham er det mindre vigtigt, om han står overfor en dygtig kræmmertype, end om han kan stole på vedkommende. Tænk, hvis dette aspekt en dag fandt vej ind i skyklapskommentatorernes hjerner, så vi slap for at høre flere åndsforladte copypaste-analyser om politisk håndværk (sic!).

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Sorte Kaas

Peter Nedergaard

Nogle er kritiske over for, at Nikolaj Lie Kaas lægger stemme til hovedfiguren i animationsfilmen »Sjæl«. Det skyldes, at hovedfiguren er sort, hvilket Kaas som bekendt ikke er. »Det her ville aldrig gå i USA. Vi er simpelt hen langt bagud i Danmark i forhold til denne diskussion,« siger Mira Skadegaard, der forsker i diskrimination og racisme ved Aalborg Universitet.

Groft sagt er ikke enig. Vi er langt forud for USA, fordi vi ikke tror på identitetspolitikken, hvor personer er låst endegyldigt fast i deres etnicitet. Vi tror på lige muligheder og social mobilitet uanset baggrund. På den måde lever den amerikanske drøm stærkere i Danmark end i USA. Lad os holde fast i det og Kaas’ stemme.