Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Det danske kommunistpartis berygtede Rose, Rosa Lund

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den berygtede Rosa

Søren Pind

Det danske kommunistpartis berygtede Rose, Rosa Lund, fortsætter sin utrættelige kamp for at vække opmærksomhed. Denne gang retter hun sit uskarpe blik mod den tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen Thomas Senderovitz. Hans skifte til en højtplaceret position i Novo er udtryk for korruption, anfører hun injurierende. Eller mere præcist siger den gæve kvinde, at man let kan få den mistanke. Adspurgt hvem der har den mistanke, gentager hun som en socialdemokratisk Mettepapegøje, at det kan man let få.

Gået på klingen, adspurgt om de damer Maja Gerdings (EL) skifte til Danmarks Naturfredningsforening og Johanne Schmidts (EL) til Red Barnet, anfører vor Rosa, at de ikke er gået fra eksekutivt embede til eksekutivt embede. Men her kan Groft sagt komme til hjælp: Borgmester Kabell (EL) skiftede og blev direktør for den europæiske cykelorganisation. Groft sagt sukker, tænker vi nok ikke har hørt det sidste til kommunismens blomst og erindrer om det gamle danske ord: Tyv tror, hvermand stjæler.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Belarus

Hans Hauge

19. marts 2021 var en historisk dag. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) kunne meddele, at Hviderusland på dansk i fremtiden bliver kaldt Belarus. Det er »fantastisk«, lød det, da nyheden kom frem. Nu skal vi blive enige om, hvorvidt vi skal udtale Belarus på hviderussisk, russisk eller dansk, men det vil vise sig. Hvad er årsagen til sprogforvirringen? Det er politik. Dermed støtter udenrigsministeren befolkningen. Han udtaler: Det handler om »identitet, national selvstændighed og respekt.« Hvad er det mon for en identitet? Støtter Kofoeds nationalismen i Belarus? Er Belarus ikke selvstændigt? Og hvem respekterer han? Befolkningen? Har vi da ikke altid respekteret den? Skulle vi ikke også respektere Polen og sige Polska og støtte identiteten i Ungarn og sige Magyarország (husk tryk på første stavelse). Vi er da i EU med dem.