Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Derfor skal hudfarven Sort skrives med stort, men hvid med småt

hvid eller Hvid?

Christian Marcussen

I den globale konkurrence om at være mest antiracistisk har flere amerikanske medier erklæret, at de fremover vil skrive »Sort« med stort forbogstav. Samtidig understreger de, at »hvid« fortsat skrives med lille, fordi – som New York Times forklarer – så er hvide, modsat Sorte, ikke et folk med en fælles kultur og historie.

Men nu påpeger en Sort sociolog fra universitetet i Chicago, at »hvid« alligevel bør skrives med stort forbogstav. For når man skriver hvid med lille, bliver ordet mere usynligt og dermed til endnu en usynlig hvid magtstruktur, som opretholder hvid dominans. Flere medier har noteret kritikken, og bl.a. Associated Press har lovet, at de i samråd med eksperter løbende vil vurdere, hvilke hudfarver der skal skrives med stort forbogstav. Groft Sagt følger sagen tæt.

Pølsefabrikken

Peter Nedergaard

EUs stats- og regeringschefer har indgået et stort kompromis om det fremtidige budget og om en coronahjælpepakke. Det fremtidige EU-budget indeholder en retsstatsmekanisme, som Ungarns Viktor Orbán efter alt at dømme har accepteret, fordi Ungarn har fået nogle ekstraordinære økonomiske tilskud.

Italien får også milliarder i ekstra tilskud via coronahjælpepakken, fordi man er så gældsat efter årtiers reformresistens, at man intet økonomisk råderum har til at hive sig selv op ved hårene. EUs historiske kompromis præmierer med andre ord lande, der overtræder retsstatsprincipperne, og som vedvarende agerer økonomisk uansvarligt. Eller som den tyske jernkansler, Otto von Bismarck, sagde: »For at bevare respekten for pølser og love, bør man ikke se nærmere på, hvordan de laves.«