Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Der er nok en god grund til, at ingen danske medier har refereret denne undersøgelse

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mistro til medierne er voksende

Bent Blüdnikow

En opinionsundersøgelse i USA af 20.000 adspurgte viser, at tilliden til de etablerede medier er styrtdykket. Flertallet mener, at medierne ikke søger tilstræbt objektiv dækning af virkeligheden, men blot selekterer nyheder, så deres egne politiske holdninger styrkes. Af undersøgelsen fremgår det, at 84 pct. mener, at medierne er helt eller delvis skyld i den øgede polarisering i USA. Hele 82 pct mener, at medierne med vilje misrepræsenterer virkeligheden eller ligefrem selv opfinder »fakta«. 78 pct. mener, at medierne er tendentiøse og spreder falske nyheder.

Vi har set venstreradikale fra woke-generationen overtage magten på New York Times og fravælge objektivitet, og resultatet er altså, at folks mistillid til disse etablerede medier, der har opgivet klassiske journalistdyder i kampagnen mod Trump, er vokset.

I Danmark er der ikke for nyligt lavet samme type omfattende undersøgelser af folks forhold til medierne. Mon ikke resultatet ville blive lidt mindre udtalt, men alligevel nogenlunde det samme som i USA? Det er måske en af grundene til, at ingen danske medier har refereret den amerikanske undersøgelse.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Bidens retorik

Hans Hauge

Mange mener, det var Joe Bidens bedste tale, refererer de på TV 2. Hvem mon de mange er? Det ved vi ikke. Og er det en æstetisk dom? Er han en dygtig retoriker, eller er hans taleskriver? Han sagde noget besynderligt. Han vil erstatte fiktion (Trump) med fakta (Biden), og derfor var hans tale renset for fiktion.

Gad vide om denne fiktionsfrygt vil få salget af romaner – fiction – til at falde? Vil fremtidens TV være domineret af reality-shows, dokumentarfilm og andet virkeligt? Ingen fantasy. Det vil fremtiden vise. Hvorfor var det i virkeligheden, at det faktisk var hans bedste tale? Alle havde det ligesom ved kunstskøjteløb, hvor man frygter, at løberen går på halen i et spring. Lettelsen var stor: Han begik ingen fejl. Pyha.