Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Der er ingen grænser for Trumphadet

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ingen grænser for Trumphadet

Bent Blüdnikow

Den mest foragtede mand i Danmark er præsident Trump. Hvad der end sker i verden, er det Trumps skyld. Medierne påstod, at Trump havde kaldt coronavirus for et fupnummer, selvom det ikke var sandt.

Hadet får Ekstra Bladets kommentator Mads Kastrup til at skrive: »Jeg venter på, at Trump får den. Ikke fordi jeg ønsker, at den amerikanske præsident dør af coronavirus. Men hvad ville være mere symbolsk for det gigantiske paradigmeskift, verden i øjeblikket gennemgår på grund af corona, end at Donald Trump får den?«

Mads Kastrup var i sin ungdom kommunist og slæbte stole til Land og Folk-festivalen i Fælledparken. Så blev han journalist og skiftede politisk ham til en slags venstresocialistisk revanchisme med hang til reaktionære holdninger, ganske som Ekstra Bladet foretrækker det. Nu kan Kastrup og chefredaktør Poul Madsen få opfyldt deres antiamerikanske ungdomsdrømme.

Medmenneskeligheden

Eva Selsing

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Der sker også gode sager. For eksempel blev to mænd med tyrkisk og iransk statsborgerskab, født og opvokset i Danmark, som skiftedes til at voldtage en 16-årig pige på et toilet for nylig dømt. Henholdsvis 2,5 og 1,3 års fængsel – som formentlig halveres fordi, ja, fordi systemet helst ikke vil straffe forbrydere.

Nå, men hvis De nu sad derude og tænkte »stakkels voldtægtsmænd – hvor er det synd for dem, bare de ikke bliver smidt ud«, er der godt nyt. For vores kære retssystem excellerer ikke bare i lave straffe. Nej, at holde farlige, voldelige, sexforbrydende udlændinge i landet – så de kan gøre flere spændende gerninger, der rigtig rusker op i småborgertrygheden – er også noget, juristerne kan.

Med henvisning til alverdens internationale konventioner og menneskerettigheder, men utvivlsomt også noget, der har dyb klangbund i det cand.jur.’ske hjerte. Det kaldes humanisme. Slå det op.