Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Den snu betamand kan optjene point i matriarkatet ved at overgå flokken i skingerhed

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Woke Carlsberg

Eva Selsing

Den vakte totalitarisme er ikke lige slem for alle. Betamanden kan eksempelvis, hvis han er snu, optjene point i matriarkatet ved at overgå flokken i skingerhed. Således gik en Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet, forleden ud og krævede, at vi »nedbryder kønsbarriererne i dansk forskning«. Betabacher synes ikke, vi har nok ’kønsdiversitet’ på universiteterne, og han efterlyser »klare svar og løsninger« på det angivelige problem med, at der er færre kvindelige forskere.

Bemærk, hvordan Betabacher behændigt undgår at kvalificere, hvorfor det skulle være et problem. Men det er ikke så mærkeligt: enhver, der går til sagen redeligt i stedet for ideologisk, vil vide, at forskellen ikke skyldes diskrimination men forskelle i præferencer. Det kan man godt ønske at ændre, men så handler projektet jo om tankekontrol og ikke lige muligheder (som vi har). Lækkert ærinde, Carlsberg.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tilgivelse for voldfascination

Bent Blüdnikow

Der er ingen tilgivelse for sexchikane. Gamle sager, der kan være 20-30 år gamle, hives frem i den vestlige verden og de mænd, der beskyldes for at have begået sexchikane, kræves til ansvar og fyret. Sagerne rangerer fra grov sexisme til ubetydeligheder, og mændene har ofte ikke en chance for at bevise deres uskyld, for påstand står imod påstand, og Folkedomstolen synes at have dømt dem på forhånd.

Men der er ingen, der kræver folk med voldelig fortid til regnskab. Der er således medlemmer af Enhedslisten, der har deltaget i voldsaktioner og har advokeret for voldelige aktioner og bevægelser, men de kræves ikke til regnskab. Det skyldes muligvis, at man i dagens Danmark regner sexchikane for mere alvorligt end vold. Men det kan også skyldes, at journalisterne ikke vil genere deres venner i Enhedslisten.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Statslige dummebøder

Lars Møller

De røde har indført et fantastisk system, hvor forskellige dele af samfundet idømmes de dummebøder, der skal finansiere de visioner, som de blev valgt på. Som dokumentation for denne prægtige idé kan man nævne finansieringen af den nedslidte Arne. Han og hans m/k lidelsesfæller skal på nedslidningspension, så de ikke bliver mere nedslidte. Dummebøderne skal i denne omgang betales af de kapitalistiske banker, der kun tænker på profit og som har pengetræer i deres kældre, hvis frugter de skal dele med den røde del af samfundet.

Groft sagt er helt enig med det røde flertal og de Radikale. Bankerne skal bare flette næbbet og være taknemmelige for, at de slap billigt, hvem ved hvis tur, det er næste gang.