Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Den krænkende statue af fiskerkonen må aldrig igen pryde Højbro Plads

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ned med fiskerkonen

Bent Blüdnikow

I gamle dage stod en statue af fiskerkonen ved Højbro Plads. Den markerede, at her kom fiskerkoner fra Skovshoved og solgte fisk. De sidste fiskerkoner forsvandt i 2008, og granitstatuen fra 1940, skabt af Charles Sjevstrup Madsen, blev sat i depot i 2011, fordi metrobyggeriet var igang.

Nu er granitstatuen sat tilbage, men Groft sagt frygter for, at den vil blive overhældt med rød maling eller måske endda væltet af veganere som en protest mod massedrabet på fisk.

Ingen kan vide sig sikre i disse tider. Polarforskeren Knud Rasmussens statue blev overhældt med rød maling, uden man aner hvorfor. I USA væltede fanatikere en statue af en katolsk helgen. Hans brøde var angiveligt, at han var hvid. Biskoppen måtte fortælle offentligheden, at denne helgen som præst havde ofret sit liv for de spedalske på Hawaii i 1860erne. Der synes ikke at være hoved og hale i stormløbet på fortidens personer. Så hvorfor ikke også fiskerkonen på Højbro Plads, der skar hoved og hale af fisken inden salg?

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

At stjæle andres historier

Hans Hauge

Her skulle man tro, at danske »kunstnere« fulgte med i den internationale debat. Men det gør de ikke. De hygger sig i smug i København og omegn, hvor de laver kunst. Som f.eks. ham Kenneth Sorento, som har brugt ni år på at lave filmen »Kampen om Grønland« – en opdateret version af Erik Ballings »Qivitoq« fra 1956 med Poul Reichardt.

Men nu bliver Sorentos film afvist på internationale festivaler. Sorento er ked af det. En hvid kan ikke lave film om inuitter (tidl. eskimoer). Jamen, ved han ikke det? Det har været sådan i mindst den sidste snes år i USA og Canada. Det hedder at stjæle andre folks historier, og den slags tyveri dur ikke. Allerede Peter Høeg forsyndede sig med »Frøken Smilla« og for slet ikke at tale om Torry Gredsteds »Paw« – Gredsted var ikke mulat fra »dansk« Vestindien.