Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: De kriminelle skal bare have en masse »tilbud«, penge og kærlighed fra kastrerede socialpædagoger

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Straf virker ikke

Eva Selsing

Så faldt der dom i sagen mod de voldsmænd, der skubbede en 19-årig mand ud foran en bil ved Kongens Nytorv og trampede ham i hovedet. Eller, det var kun den ene gerningsmand, der fik sin dom. Det blev til seks måneders fængsel. For et overfald, der let kunne have kostet offeret livet og som utvivlsomt har givet ham varige psykiske mén. Men som forsvareren sagde, så var det vigtigt for samfundet, at gerningsmanden ikke sad for længe i fængsel, så han ikke blev forhindret i at passe sin læreplads.

Nemlig. Det er ikke i samfundets interesse, at vi straffer onde handlinger. Og straf virker i øvrigt heller ikke; det siger juristerne selv. Det eneste, der virker, er resocialisering, kærlighed fra kastrerede socialpædagoger og så en masse »tilbud« og penge, så de rare kriminelle prettyplease ikke laver flere drengestreger. Dommerne har tydeligvis fattet det – så mangler vi bare pøblen.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Langsomme Radikale

Peter Nedergaard

De Radikale har store annoncer i aviserne, hvor de argumenterer for, at EU er vigtigt. »Vidste du, at etableringen af kul- og stålunionen har sikret en periode med fredstid, stabilitet og økonomisk opsving siden 1952?« spørges læseren om i den radikale annonce. Nu er sagen, at Groft sagt-redaktionen faktisk godt vidste det. Et mere interessant spørgsmål er, hvorfor mange i Det Radikale Venstre ikke altid har vidst det.

Da vi stemte om medlemskabet af det daværende EF i 1972, var mange radikale imod. Da vi havde folkeafstemning om den såkaldte EF-pakke om gennemførelsen af det indre marked i 1986, anbefalede Det Radikale Venstre et nej, mens undertegnede skrev pjecer for ja-siden, der ikke mindst var rettet mod de fornuftige radikale, som vi antog trods alt fandtes. Vidste du, at de Radikale tit er meget langsomme i opfattelsen?