Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: De danske kunststuderende nåede med nød og næppe at komme med på fortidsmoden

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Postkolonial kunst

Hans Hauge

Kunstakademiets nu forhenværende rektor Langkilde var i Deadline for at forklare sig, men det blev det nu ikke klarere af. Der var dog et enkelt begreb, som blev nævnt: Postkolonial. De studerende og deres lærere var optaget af netop det. Det var sandelig også på tide, at de opdager det. På bl.a. Aarhus Universitet har man undervist i postkolonialisme siden omkring 1990. Med 30 års forsinkelse opdager danske kunststuderende fænomenet. Postkolonialisme kaldes »the last post«. Så de nåede lige at komme med på fortidsmoden. Samtidskunstnere kan man ikke kalde dem. Om 30 år finder de nok ud af, hvad der foregår lige her og nu i 2020.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Som vinden blæser

Peter Nedergaard

I foråret, da coronakrisen kom, blæste vinden udelukkende i regeringens retning. Da var man ikke bleg for at slå fast med syvtommersøm, at alle beslutninger taget i coronabekæmpelsens navn var politiske. Nu er der opstået kritik af de politiske beslutninger. Hvad er grundlaget for dem? Hvorfor lukker man grænser uden sundhedsfaglig begrundelse? Hvorfor lukkes den type og ikke den type aktivitet? Hvorfor sikrer man sig ikke, at der er lovhjemmel til at slå alle danske mink ihjel? Osv. Så ser man pludselig en voldsom tendens til, at regeringen gemmer sig bag de sundhedsfaglige råd. Nu er der pludselig intet ønske om at stå frem og tage ansvaret for de trufne beslutninger. Sådan er politik selvfølgelig. Det drejer sig om at sikre og vedligeholde magten. Det ved Groft sagt. Men vi så gerne, at det også blev almenviden.