Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Danskerne er den grønne Guds udvalgte folk

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den grønne Gud

Peter Nedergaard

Danskerne er Guds udvalgte grønne folk. De står Guds hjerte nært. De har en særlig bevågenhed. De skal frelse verden. Via deres exceptionelle eksempel. Gør de det, vil alverdens folkeslag bukke sig ned i næsegrus beundring. Fordi det lille grønne folk med 1/1.000 af verdens udledning af klimagasser egenhændigt har reduceret deres klimaødelæggende uddunstninger med 70 procent.

Dette er ikke satire. Det er heller ikke spor sjovt. Det er ganske vist.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

60.000

Hans Hauge

Der er 60.000 fattige børn i Danmark, sagde Enhedssocialisten Mai Villadsen til statsministeren i Folketinget. Hun syntes dog ikke, at det var nok at tælle, hun ville også fortælle. Tal er så abstrakte. Hun troede ikke, at de andre i folketingssalen kunne forestille sig, hvad fattige børn må lide. Så hun hjalp på de få tilhøreres forestillingsevne.

Fattige børn har ikke vinterstøvler, så de fryser i skolegården om vinteren, fortalte hun. Det er ren Dickens. Sidst på måneden er der er ikke mere mad i køleskabet (end ikke en købepizza?). Det værste er dog, at børnene ikke kan holde børnefødselsdag ligesom de andre (de rige? De danske?). Mon ikke Mai mindes børnefødselsdage på landet i Vestjylland, hvor hjemme venter far og mor med boller, chokolade, kagekone og flødeskumslagkage til?

Med andre ord: Kan vi nu ikke få det klassesamfund afskaffet, så børn får varme støvler, fyldte køleskabe (med veganske lækkerier) og fede fødselsdage?