Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Columbus fik ret med 532 års forsinkelse

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Columbus’ misforståelse

Peter Nedergaard

Nu vandt Joe Biden som forventet her i 2020. Det betyder, at øjnene allerede er rettet imod præsidentvalget i 2024. Tro det eller ej. Det er lige om hjørnet. Om føje tid begynder primærvalgene, og så går det skridt for skridt.

Groft sagt vil gerne komme med en klar forudsigelse. Den viser, at Columbus’ tro på i 1492, at han kom til en verdensdel, hvor indere regerede, vil ske fyldest i 2024. For enten kommer Nimrata Nikki Randhawa Haley med indiske forældre til som republikansk præsident. Eller også bliver det Kamala Harris med en indisk mor, Shyamala Gopalan, som får posten for det demokratiske parti. Columbus fik ret med 532 års forsinkelse.

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mathias Hammer og Isam B.

Hans Hauge

Mathias Hammer, som man kender som kender af klassisk musik, er med i udvalget bag den nye Højskolesangbog. Han har, går vi ud fra, især skulle varetage det musikalske. Han synes, at Isam Bachiris Ramadan-sang har stor musikalsk kvalitet. Og de andre fra udvalget mener, at også teksten har, men det er af en anden grund, det er, fordi den »afspejler« livet i Danmark, men det er jo ikke en æstetisk kvalitet, kun en bekendelse til en primitiv, pseudo-leninistisk litteraturopfattelse.

Kunst er afspejling i marxismen. Men Hammer og co. vil gerne provokere. Det har Højskolesangbogen altid villet. Den 17. udgave var vendt mod EU. Den 18. ville fremme globaliseringen. Og nu vil den fremme identitetspolitikken. Og snart vil de på alle efterskolerne skråle »Nymånens skæve smil«. Det skaber sådan et godt fællesskab.