Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Christiania - det måske største tyveri fra fælleskassen

Foto: Claus Bigum Claus Bigum

Banditter i batik

Peter Nedergaard

I 1971 rømmede forsvaret Bådsmandsstrædes Kaserne, hvorefter der skete en ulovlig indflytning af folk, som tog fællesskabets bygninger og jord i egenbesiddelse. Området fik navnet Christiania, som dækker 340.000 kvadratmeter af den allerdyreste jord midt København. Christiania blev hurtigt populær hos visse kunstnere og politikere, hvorfor man tilsyneladende så gennem fingrene med dette eklatante tyveri fra fælleskassen. Det så ud til, at man kunne sætte retsstaten på hvil, hvis blot man forstod at gøre sig til hos de rigtige.

Groft sagt er imidlertid ikke til fals for den slags billig smiger. Vi holder os til kendsgerninger og principper. Vi vil derfor gerne have undersøgt, om værdien af Christiania-tyveriet udgør et større eller mindre beløb end de seneste ti års skattesvindel.

Kommunismen lever – på KUA

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Muren faldt og så skulle man mene, at kommunisme var fortid. Den var i al fald ikke progressiv. DKP forsvandt, ordet »kommunisme« imploderede i Enhedslisten. Findes der stadigvæk mennesker i Danmark, som er kommunister, eller for hvem det er naturligt at kalde kommunismen progressiv? Ja. Muren er faldet, men kommunismen har overlevet. Hvor mon man skal finde den? På universiteterne. Hvor ellers?

Det kunne man høre på DR2s Deadline. Her fortalte en lektor fra KUA om staten Kerala i Indien, der styres af kommunister. Derfor er Kerala progressivt. Det samme er lektoren, der opfatter Danmark som racistisk. Det er fint, at der investeres i videregående uddannelser og humaniora, hvordan skulle man ellers kunne holde liv i kommunismen?

Vær som Merkel

Niels Jespersen

Foto: Claus Bigum.

DJØF-bladet har fundet en amerikansk forfatter, der bor i Danmark og mener, at den er helt gal herhjemme. Problemet er selvfølgelig tonen, Dansk Folkeparti og de forfærdelige socialdemokrater, og nu går alle og tror, at 9/11 havde noget med islamisme at gøre.

Groft Sagt er skeptisk. Så længe udlændinge, som har tilbragt et år i Danmark, får lov at præsentere indsigter, der var banale og tendentiøse allerede for årtier siden som dyb visdom, må der være grænser for, hvor racistisk et land Danmark kan være.