Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Brian Mikkelsen er klar til pension

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Erasmus Montanus Mikkelsen

Peter Nedergaard

Direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, har udtalt sig om rengøringshjælp til ældre: »Vi mangler en grundlæggende diskussion af, hvad der er en offentlig opgave i forhold til ældre. Skal det offentlige gøre rent hos folk? De gør i hvert fald ikke rent hjemme hos mig.«

Groft sagt opfatter det således, at Brian Mikkelsen forsøger at argumentere som Erasmus Montanus i Ludvig Holbergs stykke af samme navn: »Ældre pensionister skal ikke have rengøringshjælp. Mikkelsen får ikke rengøringshjælp. Ergo er Mikkelsen en ældre pensionist.«

Groft sagt er yderligere af den formening, at Dansk Erhvervs bestyrelsesformand burde gribe chancen for at få en anden som direktør for organisationen, nu da Brian Mikkelsen selv har erklæret, at han er for gammel til posten.

Novo Nordisk

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Præsident Trump kæmper en kamp mod landets høje medicinpriser. Især er mange af USAs diabetespatienter trængt, og der findes eksempler på, at nogle er døde, fordi de ikke havde råd til insulin. Den afgående direktør for den amerikanske lægemiddelstyrelse, Scott Gottlieb, har fastslået, at den begrænsede konkurrence har medført, at priserne på insulin er steget med flere hundrede procent de seneste år.

Groft sagt er enig i det skandaløse, men kan anbefale amerikanerne at kigge sig grundigt i spejlet. I USA skal forsikringsselskaber og mellemmænd have deres rigelige del af kagen. Det resulterer i, at medicinen er tre gange dyrere end i Europa. Det går ud over de amerikanere, der ikke har en sundhedsforsikring.

Groft sagt er ret sikker på, at det ikke er Novo Nordisks skyld.

Sophie Løhde, du havde ét job!

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Da Sophie Løhde (V) blev udnævnt til minister for »offentlig innovation« var hensigten, at hun skulle forvandle bureaukrati til velfærd ved at gennemføre smartere arbejdsgange i det offentlige. Her fire år senere er resultatet som forventet. Det gældende lov- og regelværk er eksploderet til knap 23 millioner ord og senest er det kommet frem, at statens konsulentforbrug er vokset med halvanden milliard under Lars Løkke. Efter at den foregående Thorning-regering også satte rekord i den særlige form for offentlig dobbelthusholdning, hvor skatteyderne både skal betale for ledere til at tage beslutninger og konsulenter til at gøre det for dem.

I 2015 udtalte daværende statsrevisor Kristian Jensen (V) at forbruget af konsulenter havde »nået et niveau, hvor man mangler en rigtig god forklaring på, hvorfor man skal bruge så mange af borgernes penge på det.« Den forklaring venter Groft Sagt stadig på.