Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Bornholm slipper heldigvis for rødt chok

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bornholm atter truet

Bent Blüdnikow

Søren Pind var stærkt bekymret for, at det gammelkommunistiske parti Enhedslisten skulle sætte sig på magten på Bornholm ved kommunalvalget. Det var også lige ved at ske, men heldigvis valgte en koalition en anden borgmester. Efter besættelsen forlod kommunisterne øen i 1946 og ingen ønsker dem vel tilbage? Men det var lige ved at ske med Enhedslistens kanonvalg.

Men hvordan kan det være, når man tænker på øens alvorlige fortid, at så mange kunne falde for Enhedslisten, hvor der er medlemmer, der var eller måske er stalinister, trotskister og den slags? Svaret er nok, at det er tilflyttere som københavnerhipstere, journalister fra københavnermedierne og lektorer fra Københavns Universitet, der har stemt på Enhedslisten. Bornholmere er sindige og fornuftige folk og kunne vel ikke drømme sig tilbage til en kommunistisk fortid?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Mettethed

Peter Nedergaard

Kommunalvalget gik ikke godt for Socialdemokratiet. Landspolitiske meningsmålinger viser også nedgang. Hvad er der sket med partiet, som for få måneder siden fik en tredjedel af stemmerne, og hvor flere kommentatorer forudsagde, at Mette Frederiksen var stensikker vinder af det næste folketingsvalg?

Groft sagt har som altid et bud på en forklaring. Den ligger i begrebet »mettethed«. Det afspejler en politisk situation, som opstår, når en politikers tilstedeværelse går fra at være en fordel for et parti og til, at den bliver en ulempe. Når potentielle vælgere har fået nok af ytringer fra en bestemt politiker. I Mette Frederiksens tilfælde angår håndteringen af minksagen, blandt andet hendes sletning af sms’er og de utroværdige bortforklaringer, i den forbindelse. Fasen efter »mettehed« er forstoppelse. Kommer den?