Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Børnene skal betale børnenes statsministers gæld tilbage

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Børnenes statsminister?

Peter Nedergaard

Mette Frederiksen optager massiv gæld for tiden, når velfærden udvides for bestemte grupper uden reformer midt i en coronakrise. I tv blev hun naturligt spurgt om, hvor pengene til at betale af på gælden vil blive taget fra. Det spørgsmål havde hun et svar på rede hånd til: »Det er en lidt gammeldags og måske også lidt en traditionel borgerlig måde at se det på. Jeg mener, at vi i Danmark har muligheden for at investere os ud af den krise, vi står i nu,« svarede Mette Frederiksen. Jamen dog. Groft sagt synes, at gældsramte skal svare til bankerne, at sidstnævnte blot tænker gammeldags, når de kræver gælden tilbagebetalt. Og allervigtigst tror vi, at vore børn, når de skal betale den af Mette skabte gæld tilbage, vil svare: »Børnenes statsminister? Nej da. Hun var stemmekøbets statsminister.«

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

O, Vendetta

Eva Selsing

Så blev en rigsretssag nummer to mod Donald Trump vedtaget. Venstrefløjen jubler! Men hvorfor, egentlig? De samme mennesker, der har anklaget Trump for at så splid, og som hævder at ønske heling og samling, vil nu bruge tid, penge og ressourcer på en sag, der ikke kan opfattes som andet end symbolsk, og som vil fordybe kløften mellem højre og venstre. Det er åbenlyst ikke for at ændre noget politisk, for Trump er alligevel ude lige om lidt.

Så hvorfor vælger man alligevel at støtte endnu en rigsretssag? Det handler om at statuere et eksempel. Og det er netop, hvad målet må være: at vise overfor den amerikanske befolkning, at man ikke ustraffet vælger en præsident, etablissementet ikke bryder sig om. Der er altså tale om hævn. Hævn over almindelige, borgerlige amerikanere. Hævntørsten kan også ses i nedlukningen af konservative stemmer alle steder. Gad nu vide, hvordan de får spundet det alt sammen til at handle om »heling«?