Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Bisperne har trukket Hitler-kortet

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiserende bisper

Hans Hauge

Biskop Marianne Gaarden skrev i denne avis, at politikere forsøger at kapre (ligesom sørøvere) kristendommen og »spænde den for deres ideologiske stridsvogn«. Hun bryder sig hverken om Trump (det var da en overraskelse) eller Morten Messerschmidt. Hun kan heller ikke lide Mette Frederiksen. Hun har læst et interview med den franske islamvenlige politolog Olivier Roy, der åbenbart er ekspert i danske kirkeforhold. I England og Danmark har man statsreligioner, siger han for eksempel

Hun når frem til, at populister promoverer kristne værdier (det siger Roy). Selv dyrker hun »fællesskabet« – Wir-gefühl hed det i 30ernes Tyskland. Dernæst har hun lige nu selv spændt kirken for sit ideologiske korstog. Hun har, modigt, skrevet under på en from kirkelig protestskrivelse mod regeringens hjemsendelse af syriske flygtninge. Og en af hendes bispekolleger sammenligner regeringen med den danske regering i 1938, som lukkede for jødiske flygtninge, der så endte i KZ-lejre. Bisperne har godt nok trukket Hitler-kortet. I Guds navn.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Politisk recycling

Peter Nedergaard

Formanden for Tysklands De Grønne er Annalena Baerbock. Hun er formand for et parti, som en overgang stod til at blive det største ved forbundsdagsvalget til september. Men så begyndte skandalerne at rulle, og nu ligner Annalena Baerbock en vingeskudt fugl.

Hendes brøde består blandt andet i, at hun har smykket sit cv. Herregud. Det kender vi jo også fra Danmark. Men hun har også udgivet en bog med titlen Wie wir unser Land erneuern (Hvordan vi fornyer vort land). Heri har hun efter sigende copy-pasted dele af teksten fra forskellige medier som for eksempel Der Spiegel.

Igen forstår Groft sagt ikke rigtig problemet. Går De Grønnes politik ikke netop ud på, at al form for genbrug er godt? Vi ser derfor ingen som helst problemer i, at man ord til andet genbruger andres tanker, hvis man ingen har selv. Det er tvært imod grøn politik i essensen.