Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Biskopperne bør give kejseren, hvad kejserens er, og Gud, hvad Guds er

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Biskopper på afveje

Peter Nedergaard

Nogle af landets biskopper – disse kirkelige amtmænd med imposante klædningsstykker – har i skarpe vendinger kritiseret regeringen for at ville sende flygtninge til Rwanda. Det sker efter, at regeringen har fortalt, at der foregår forhandlinger om et modtagecenter for asylsøgere i det centralafrikanske land a la den model, som Storbritannien indgik for nylig. »Hele debatten bygger på en ukristelig præmis,« lød biskop Marianne Gaardens reaktion.

Groft sagt undrer sig. Hvad ved Marianne Gaarden egentlig om flygtningemodellen? Vi er enige med retsteolog Kirstine Garde: »Biskopperne bør holde sig til deres veldefinerede myndighedsområde, som er folkekirkens liv og lære. Her er rigeligt at se til.« Marianne Gaarden burde give »kejseren, hvad kejserens er, og Gud, hvad Guds er!« Og derefter koncentrere sig om at standse flugten fra folkekirken.

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ubestridt hykleri

Lars Møller

Danmark deltager i verdensmesterskabet i fodbold i Qatar. Qatars behandling af migrantarbejdere og forhold til menneskerettigheder er gentagne gange blevet kritiseret, men alligevel mener Danmark officielt og Dansk Boldspil-Union, at det danske fodboldhold skal deltage. Det betyder indtægter til de involverede organisationer, spillerne og folkene omkring holdet. Uanset om de kan lide det eller ej, går der skillinger ind på deres bankbøger. Man skulle tro, at det var helt fint, men niks.

Den fremragende kvindelige fodboldspiller Nadia Nadim har takket ja tak til at være VM-ambassadør for Qatar. Det giver formentlig også lidt skillinger på bankbogen, men nu er den helt gal. Hun er usolidarisk og burde ikke have sagt ja. Groft sagt forstår intet. Er det, fordi hun er kvinde? Tidligere årets dansker? Fordi hun ikke er et hold, eller bare fordi hun ikke er en mand?