Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Bægeret med despekt er fyldt op til randen hos mange danskere

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Respekt

Peter Nedergaard

Groft sagt kommer nu med en tidsdiagnose. Danskerne er i stigende grad trætte af regeringens manglende respekt for dem. Når en højtstående embedsmand udslynger, at tusindvis af menneskers livsværk er lort, som bør lukkes. Når anden højtstående embedskvinde kræver sms’er slettet af sikkerhedshensyn, som sikkerhedseksperter ikke giver noget for, og som for øvrigt ikke praktiseres andre steder end i Statsministeriet.

I begge tilfælde er det mangel på respekt – for arbejde og for intelligens. Når en statsminister svarer på kritikken med et »lev med det«, så er bægeret med despekt fyldt op til randen hos mange danskere. Mon ikke det snart afspejler sig i meningsmålingerne. Mon det ikke også kan ses ved kommunalvalget. »Respect« – »Sock it to me«, som Aretha Franklin sang. Giv os respekten tilbage, kære regering.

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

 

En rådden fortid

Bent Blüdnikow

Venstrefløjen har medvind. Måske kan de danne flertal i Københavns Kommune, og en overborgmester af ræverød kulør vil kunne udnævne torve til Palæstina-pladser over hele byen. Kristeligt Dagblads redaktionschef Jeppe Duvå sætter det på plads i avisens leder om Enhedslisten: »DKPs meritter som forsvarer igennem 70 år af Sovjetunionens forbrydelser er velkendte. Et andet af stifterpartierne, VS, var erklæret tilhænger af væbnet revolution og indgik samarbejdsaftale med terrororganisationen PFLP. Maoistpartiet KAP var ledet af folk, der i 1970erne havde besøgt og hyldet Pol Pots regime … Den historiske ballast synes ikke at tynge Enhedslisten i dag.«
Nej, sandt nok, så har glemslen sænket sig over tragedierne, som disse stifterpartier var medvirkende til. Unge mennesker tror, at Enhedslisten bare er et »idealistisk« parti. Men historien vil gentage sig, nu ikke som en farce, men som en tragedie.