Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Både i Danmark og i engelsk fodbold er man enten en succeshistorie eller en fucking perker

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Succeshistorie eller fucking perker

Nima Zamani

Lørdag aften tabte England som bekendt EM-finalen til Italien. Tre engelske spillere med en mørkere hudfarve end hvid brændte i straffesparkskonkurrencen, hvilket var medvirkende til nederlaget. Det resulterede i, at de værste engelske svinehunde kom ud af dét bur, de i virkeligheden burde blive ved med at opholde sig i.

På sociale medier blev der brugt ord som »niggers« samt abe- og bananemojis om de tre engelske spillere. På den måde virker de engelske fodboldfans' racismelogik groft sagt som retorikken om udlændinge herhjemme; Scorer de straffesparket (eller har succes i samfundet), ja, så er de elsket. Brænder de straffesparket (eller fejler i samfundet), ja, så er de nogle fucking perkere.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

I Jacksons ånd

Peter Nedergaard

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg har afsagt en ny dom. Den betyder, at treårsreglen for syriske flygtninges familiesammenføring er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Dommen fik Pernille Vermund til tasterne: »Det er helt utilstedeligt og endnu et skridt på vejen til at ødelægge vores land, hvis regeringen ændrer familiesammenføringsreglerne for at tækkes Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.«

Groft sagt får mindelser om dengang, da den amerikanske Højesteret dømte til fordel for cherokeser-stammen i USA. Den amerikanske præsident Andrew Jackson var uenig i dommen, og han nægtede at føre den ud i livet. Han sagde: »John Marshall [højesteretspræsidenten] har truffet en beslutning. Lad os nu se, om han kan gennemføre den.« Jackson er det nærmeste, USA er kommet på at have en latinamerikansk caudillo som præsident.