Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: At være nationalkonservativ minder i forbløffende grad om en moderne socialdemokrat

Søren Pind. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Ak, hvor forandret …

Søren Pind

Den gode Rune Selsing påtog sig efter sin tid som liberal den nationalkonservative filosoftrone. Nu hylder han den socialdemokratiske statsminister som førerskikkelse.

Groft sagt fik kaffen i den gale hals og tog en liberal whiskytår:

Er det statsministerens opbrud af familier og tvangsadoptioner, han sigter til? Hvad blev der af familiens hellighed? Det grundlovsstridige indgreb rettet mod minkfarmerne? Nationalkonservative forsvarer normalt den private ejendomsret. Skatteforhøjelserne for 12 milliarder? Heller ikke. Er det nedlukningen af alle kulturinstitutioner og foragten for kultur som sådan? Nej, det, der hyldes, er »den politiske vilje«. Viljens triumf – at ville og kunne udfolde den politiske vilje overfor andre.

At være nationalkonservativ lader altså til kun at være et spørgsmål om at have viljen til – hvilken som helst – magt. Hvorved man i forbløffende grad bare minder om en moderne socialdemokrat. Der skal vist en enkelt afstiver mere til.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Langsom i opfattelsen

Peter Nedergaard

Enhedslisten har efter årtiers kamp for planøkonomi vel nu i realiteten opgivet tanken og accepteret markedsøkonomien – den regulerede, forstås. Alt andet ville også stride mod al evidens og fornuft. Nu står en anden venstrefløjsbastion for fald. Enhedslisten er egentlig grundlæggende modstander af EU og kræver et dansk exit. Nu vil tidligere toppolitikere fra partiet til helt at opgive ideen om EU-udmeldelse. Tidligere socialminister i København, Mikkel Warming, siger: »Kravet om udmeldelse kan afspore den politiske kamp, fordi man risikerer at fokusere på institutionen frem for det politiske indhold. På et tidspunkt, hvor vi hurtigst muligt skal i gang med at løse de store, grænseoverskridende problemer, skal vi ikke nedbryde det, der er, men arbejde for at gøre det bedre.«

Jamen, dog. Det har vi andre jo sagt i årtier, Mikkel Copycat Warming.