Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: At Sofie Linde ikke for længst er blevet helgenindekåret beviser patriarkatets eksistens

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Patriarkatet findes!

Eva Selsing

Sofie Lindes #metoo-kjole skal på museum. Den blå voksenbaby-robe skal pryde et rum på Nationalmuseet, der fortæller om 2020. Selvfølgelig skal den det – men det er altså kun de mest bagstræberiske, der stiller sig tilfredse med dét. For helt ærlig, mandschauvinister, kan I ikke gøre det lidt bedre end et lille rum på Nationalmuseet? Enhver, der for alvor går ind for ligestilling og kvinders rettigheder og er imod nazisme, vil som det naturligste kræve, at Sofie Linde bliver helgenkåret. Helgeninde-kåret, rundstyk.

At det ikke er sket for længst, er jo et tydeligt bevis på patriarkatets eksistens. At man vil være det bekendt. Vi skriver faktisk 2020, hvis I ikke har opdaget det.

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Selektiv principfasthed

Peter Nedergaard

Enhedslisten (EL) har i årevis slået sig op på overholdelsen af retssikkerheden og retsstatens principper. Med minknedslagtningens manglende lovhjemmel og grundlovsbrud skulle man derfor tro, at der for tiden var noget at komme efter. Men EL gør meget lidt væsen af sig i så henseende. Er der nogen, som kan forklare Groft sagt radiotavsheden i den nuværende situation? Er forklaringen, at »vi har et princip indtil, vi får et andet«? Eller er det, at EL betragter principper som noget, der kan strækkes efter behag – akkurat som elastikker? Eller lider EL simpelthen af selektiv politisk principfasthed – det vil sige, at partiets høje principper kun gælder, når man er politisk uenige med andre? Groft sagt vil gerne have svar fra en EL-politiker. Vil de give det?