Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Ane Halsboe er bekymret for at få -3

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Minus-tre Ane

Hans Hauge

Helge Sander huskes for sit slogan om »fra tanke til faktura«, som han lancerede, mens han var forskningsminister. Han gjorde en forskel. Men nu bliver han overgået af den socialdemokratiske uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun vil gøre en større forskel og nok gå over i historien som den minister, der fik afskaffet karakteren -3. Hun er bekymret over, hvad det »gør ved vores børn og unge, at vi giver dem minuskarakterer«. Og hvad sker der med et barn, der får -3. Det tør hun slet ikke tænke på.

Vi går ud fra, at ministeren vil beholde karakteren 0. Men hvad vil den gøre ved vores børn? Vi siger, at vores børn er nuller. Jo, det er vigtige ting, som forskningsministeren beskæftiger sig med. Ældre medborgere husker måske dengang, man kunne få -16. Der er fremskridt i historien.

Uvidenhed er en dyd

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Berlingske kan afsløre, at Warszawa-pagtens rolle under Den Kolde Krig var en anelse mere krigerisk end først antaget.

Hidtil har den officielle danske historieskrivning påstået, at pagten ikke truede Danmark, at den geniale danske enegang under socialdemokratisk ledelse ikke havde betydning, at vores nødtørftige forsvar var godt nok, og alle svendene i NATO troede, at vi med få midler var en formidabel allieret. Det her er ikke noget, Groft sagt finder på rent satirisk. Det fremgår af Dansk Institut for Internationale Studiers rapport fra 2005, som nærmest er officiel danmarkshistorie.

Det passer bare ikke rigtigt med kendsgerningerne og især ikke af forskningen af de polske krigsarkiver. Groft sagt forventer dog ikke, at det betyder noget for vores politikere.