Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Alle ved, at fællesnævneren for verdens racister er, at de så for mange Disney-film som børn

Forbudt for børn

Christian Marcussen

Disney har gjort en række af deres tegnefilm forbudt for børn. Det skyldes (selvfølgelig), at de indeholder racistiske stereotyper. Det drejer sig om velkendte racistiske klassikere som »Peter Pan«, »Dumbo«, »Junglebogen« og »Aristocats«. Og der er god grund til at være på vagt. I sidstnævnte film om katte udsættes børn f.eks. for en trommespillende siamesisk kat med skæve øjne, hvilket Groft sagt ved, fører direkte til strækmarch og brændende kors.

Konkret betyder Disneys nye politik, at børneprofiler på streamingtjenesten ikke længere kan tilgå disse film. I stedet må børnene spørge mor og far om lov, som dermed får mulighed for at sætte filmene ind i deres rette racistiske kontekst. Eller endnu bedre, så siger forældrene klart »NEJ« til den slags smuds. For alle ved, at fællesnævneren for verdens racister er, at de så for mange Disney-film som børn.

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

God jysk muld

Jarl Cordua

En kandidat til næstformandsposten i Venstre kan som særlig kvalitet være rundet af den gode jyske muld. Det fremhævede Stephanie Lose på det gamle bondepartis nys afholdte landsmøde, hvor hun blev valgt til posten. Man forestiller sig nok, at dette særlige jyske muldlag af bemærkelsesværdig høj bonitet velsigner Vest- og Sønderjylland med fuldfede agre, og hvor V vælgermæssigt står stærkest. I denne fortælling må Øernes jordbundsforhold omvendt bestå af klippefyldt ørken og slette, hvor intet strå kan gro.

Da de på selvsamme landsmøde af Inger Støjberg nævnte, at fine, københavnske saloner desværre holder coronalukket, har Groft sagt i stedet brugt overskydende tid til at konsultere sit skoleatlas. Her kan enhver konstatere, at »god jyske muld«, som både Støjberg og Lose er rundet af, for broderparten består af grov sandjord af ringeste kvalitet, mens Øerne er beriget med fed lerjord. Men måske tænkes der på righoldig sortjord i Ukraine, som driftige jyske landmænd kan have investeret i?