Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: Alle er lige, men nogle er åbenbart mere lige end andre for Black Lives Matter DK

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Kammerat Sørensen

Jarl Cordua

Det kan være svært at navigere i den fagre identitetspolitiske verden, som pludselig åbenbarer sig med demonstrationerne arrangeret af Black Lives Matter.
Ifølge talspersonen Bwalya Sørensen skal hvide deltagere iagttage en særlig etikette under demonstrationerne trods sympati for synspunktet at racisme er rigtigt skidt. Hvis ikke man vil følge anvisningerne fra Kammerat Sørensen, kan man i stedet blive hjemme, lyder det bestemt fra talspersonen. For sorte har førsteret og skal gå forrest, hvor hvide ikke er velkommen. Hvid hudfarve gør det nemlig umuligt at være tilstrækkeligt ked af det.

Alle er lige, men nogle er mere lige end andre, som George Orwell beskrev i »Kammerat Napoleon«, hvor revolutionen som bekendt endte med at æde alle børnene. Men det betyder næppe det store, når Orwell var en blegfis.

Amnesty International er heller ikke velkommen til at holde demonstration, når de kun har hvide ansat, da det ifølge Kammerat Sørensen er udtryk for hvidt overherredømme. Naturligvis.

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det, vi ikke taler om

Eva Selsing

Det bliver sværere og sværere at leve sit småborgerliv, når man er for tæt på et af de voksende islamiske parallelsamfund. Senest er der gået forår i »de unge« i Herlev, som hygger sig med ildspåsættelser, narkohandel og den efterhånden velkendte utryghedsskabende adfærd. Byens socialdemokratiske borgmester græder ud i medierne over uroen og undgår behændigt at adressere problemet.

Heldigvis for den berøringsangste borgmester og alle de pæne beboere, som ikke skal have klinket noget, og det ekstremt pæne politi, er der ét ord, én ting, der absolut intet har med noget som helst at gøre. Kan De gætte det?

Nej, det, der er brug for, er bedre boligsociale politikker, flere fundamentalistiske integrationskonsulenter og en undskyldning fra danskerne for den latente racisme. Så skal det nok lykkes. Det går jo den rette vej, ikke sandt?

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Åbningen så sagte kommer

Peter Nedergaard

Regeringens meget sagte åbning regulerer bl.a., at »Private arrangementer på restauranter og andre serveringssteder kan ikke finde sted i tidsrummet mellem kl. 24 og kl. 5.« Bryllupper – for det er nok i praksis det, som det drejer sig om – skal således lukke før midnat, selv om sommernatten er lys.

Groft sagt har også hørt på vandrørene, at der er yderligere specifikationer angående afviklingen af bryllupsfester i nævnte cirkulære. Vi nævner i flæng: § 2, stk. 1a: »Den anvendte baggrundmusik må alene have klassisk karakter og ej en rock’ende form, som appellerer til udveksling af væsker legemer imellem.« § 3, stk. 2 litra c: »Højlydt grinen må maksimalt vedvare i tre minutter i siddende form, såfremt afstanden mellem de deltagende personer er mindst 35 cm. I fald afstanden er mindre, er grænsen halvandet minut.« Sig så ikke, at der ej er styr på det.