Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Groft sagt: 50 procent dansk mad i kantinen, DF? Hvis blot 50 procent var spiselig ...

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Invasive retter

Jarl Cordua

Kun et halvt års tid efter, at regeringen droppede sin egen idé, der krævede kødfrie offentlige kantiner to gange om ugen, er det atter tid til politisering af mad.

Denne gang er det de uofficielle danmarksmestre i symbolpolitik, Dansk Folkeparti, der nu stiller krav om, at 50 procent af al kantinemad i det offentlige skal være dansk madkultur. Slut med buffeter overlæsset med halalkød, sushi, burgere, spaghetti og anden invasive retter. Åbenbart gisper madkulturen her i aftenlandet, hvorfor frokostbordene i stedet bør falbyde alt med svin, sovs og kartofler.

Groft sagt hører til de sagtmodige i diskussionen, der blot vil lade sig nøje med ét opfyldt krav: At 50 procent af kantinemaden på danske arbejdspladser skal være velsmagende og fortjene betegnelsen »spiselig mad«. Herefter kunne man øvrigt overlade det til folk selv at bestemme, hvad de vil sætte deres tænder i, om end de nationalkonservative i DF mfl. nok vil anse det synspunkt, som den rene skinbarlige tøjlesløse liberalisme!

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Det bedste samarbejde nogensinde

Eva Selsing

DR Nyheder havde forleden en vidunderlig historie om en ung, selvstændighedselskende grønlandsk dame ved navn Ululinannguuaq Olsen. Hun ønsker, at grønlænderne kan leve efter egne normer »i stedet for danske«. Ja, fyha med det danskeri! Men, og her bliver det godt: »For hende betyder selvstændighed ikke, at man skal stoppe samarbejdet med Danmark om for eksempel bloktilskuddet.«

Ah ja, ’samarbejdet’. Men vi forstår. Det er helt parallelt med måden, hvorpå kontanthjælpsmodtagere heller ikke ønsker at stoppe ’samarbejdet’ med staten om, æh, likvidstrøm ind på nemkontoen. Sådan et skidegodt samarbejde smider man altså ikke bare ud, at I ved det.