Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

»Glemmer Du …«

Peter Kurrild-Klitgaard: Den gamle freudo-marxistiske filminstruktør Christian Braad Thomsen er ikke glad for, at vor estimerede Groft sagt kollega Kastholm fornylig skrev, at Thomsen efter 11/9-angrebet havde udtrykt »forståelse for terroristerne«.

Peter Kurrild-Klitgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ja, Thomsen kalder det sågar for en »svinestreg« og afviser, at han nogensinde havde gjort noget sådant. Sandt er det da, at Thomsen ikke udtrykte helt lige så stor forståelse for terroristerne, som han i sin tid gjorde for massemorderen Mao. Thomsen stillede blot spørgsmålstegn ved, om Osama bin Laden overhovedet var skyldig: »Hvis Osama bin Laden da gjorde det. Hvordan bærer man sig overhovedet ad med at bevise noget sådant?

Ret beset kan selvmordspiloterne jo mageligt have handlet på egen hånd. (…) Hvad enten Osama bin Laden nu er en muslimsk udgave af Robin Hood, Pancho Villa eller Rasputin, så synes han først og fremmest at skulle tjene som syndebuk.« Dét kan man da slet ikke kalde forståelse. Heller ikke når Thomsen dernæst sammenlignede 11/9-terroristerne med »frihedskæmpere« og repræsentanter for de svage, der bekæmper de stærke: »Disse terrormetoder er de eneste muligheder, som de fattigste lande i verden har mod verdens rigeste militærmagt, og ingredienserne kan erhverves i håndkøb. Mod dem hjælper ikke det stjernekrigssystem, som Bush fortsat fabler om. Det nytter heller ikke noget at fange bin Laden og likvidere ham, sådan som USA i 1967 var med til at likvidere Den Tredje Verdens frihedshelt Che Guevara.

Det er vildt usandsynligt, at USAs cowboys skulle være i stand til at fange en indianer som bin Laden i Afghanistans vidtstrakte, øde bjergområder. Men skulle det alligevel lykkes dem at skyde ham ned uden rettergang, sådan som man gjorde i Det Vilde Vesten, vil terroren ikke dermed være afskaffet, men for alvor have fået et startskud: Der vil altid dukke en ny Che Guevara og en ny bin Laden op …«. Jo, der er sørme god grund til at føle sig misforstået.