Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Glem partisantørklædet og Che Guevara-trøjen - højrefløjen er de nye rebeller

Nicolai Svejgaard Poulsen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Højrefløjen som rebeller

Nicolai Svejgaard Poulsen

Den seneste serie af Facebooks algoritmiske udrensninger af opdateringer med blotte omtaler af den britiske højreradikale aktivist Tommy Robinson stadfæster, at 2010erne var det årti, hvor højrefløjen på afgørende felter overtog rollen som kultur-rebeller fra venstrefløjen.

Vil man gerne være provo, kan man lige så godt pakke Che Guevara-trøjen, partisantørklædet, jointen, fuckfingeren og alle de halvkvædede viser om onde racister væk - det er lige så provokerende som Lille Per og Peter Belli.

Groft sagt vil gerne udtrykke sin sympati for det venstreorienterede kulturparnas og byde dem velkommen i de kedeliges rækker.

Lov er lov og lov er imod Brexit

Hans Hauge

Hans Hauge. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Platon mente, at det var bedst, hvis filosofferne styrede et land. Han var jo ikke tilhænger af demokrati. Han forsøgte sig som politiker, men det gik ikke. I mange år styrede konger, og det hed enevælde. Men så kom nationalismen, og den opfandt folket, og resultatet blev folkestyre. Folket blev suverænen.

Men dur det nu? Folket tager altid fejl. Efterhånden er der en ny klasse, som mener, den bør styre: Juristerne. Dommerne. De opfandt i England en Højesteret. I 2009. Man havde klaret sig fint uden. Denne Supreme Court har megen legalitet, men ringe folkelig legitimitet. Nu glædes alle retspositivister: Det var ulovligt, hvad Boris Johnson gjorde. Lov er lov. Og skadefryd den største fryd. Og hvad er retspositivisme? Troen på, at jurister er upolitiske.