Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Glem Kinas undertrykkelse og Venezuelas vanvidsregime: Danmark har kriser, der er langt værre

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

En alvorlig national krise

Bent Blüdnikow

Kom ikke her med ubetydelige forhold som Kinas undertrykkelse af sine borgere eller Manduros amokregime i Venezuela, for i Danmark har vi skam kriser, der er værre. Dagbladet Information afslører, at Dansk Folkeparti har krævet, at 80 pct. af medarbejderne på Radio24syv skal til provinsen, og i en chokeret kommentar fortæller medieekspert Lasse Jensen, at de endda skal til Jylland.

Lasse Jensen, der i mange år nød tilværelsen i København i DRs hyggelige studier, forklarer skræmt: »Det begynder at ligne et regulært mord på kanalens muligheder for at fortsætte. Danmark er i krise, og det er lige før, at statsminister Lars Løkke Rasmussen må rydde sin kalender for at afmontere den.«

Det er et lykkeligt land, hvor en krise er udflytning til landets største landsdel. Og måske var det en idé, at Information rykkede til Jylland og oplevede andet end cafe-miljøet i Bredgade.

Præstestyrets forlængede arm

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Da den shiitiske Iman Ali moske i 2004 blev åbnet i Københavns nordvestkvarter advarede flere om, at den ville komme til at fungere som det iranske præstestyres forlængede arm. I et teokratisk diktatur er der nemlig ingen adskillelse mellem de religiøse og verdslige myndigheder.

Nu viser det sig, at det er gået akkurat som forventet af alle andre end Kirkeministeriets »ekspertudvalg«. Foreningen bag moskeen, Ahlul Bait, blev stiftet af Irans åndelige leder, ayatollah Khamenei. I 2010 afholdt moskeen mindehøjtidelighed for Ayatollah Khomeini og de har løbende samarbejdet med ekstremist-imanen Mansour Leghaei, der har indrejseforbud.

Groft Sagt forstår ikke, hvorfor vi ikke bare anerkender den iranske revolutionsgarde og Hezbollah som trossamfund. Det ville være mere ærligt og så behøver ayatollaherne ikke besvære sig med at oprette dækorganisationer.

Samuelsens situationsfornemmelse

Anne Kirstine Cramon

Anne Kirstine Cramon. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Verdens mest kompetente udenrigsminister, Anders Samuelsen, udviser igen eklatant mangel på situationsfornemmelse, idet han på sociale medier endnu en gang er afsender af et opslag udviklet efter Peter Falktoft-metoden. Samuelsen har nemlig besluttet sig for at anskaffe én pokal for hver milliard, han har sænket skatten.

Købepokaler er noget, der hører klubhuse i provinsen til og som uddeles til børn, der har deltaget i fodboldskole, så man forledes til at tro, at Samuelsens nye mantra er, at det bare handler om at være med og komme i regering.

Groft Sagt forstår dog også godt, at Samuelsen ikke indkøber en pokal for hver vælger, han har formået at miste siden sidste valg. Det havde været en udskrivning, som partikassen ikke ville kunne klare. Og så kan man jo spekulere på, om han lader et par af pokalerne for de skattelettelser, som han med stålsatte øjne lovede vælgerne, men som måtte ofres, da der kom ministerbiler i sigte, vandre videre.