Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Glæd dig, det bliver alles store dag. Hver dag

Nicolai Svejgaard Poulsen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Studentertabu

Nicolai Svejgaard Poulsen

TV 2 valgte her i ugen at lægge sendeflade til en behjertet gymnasielærer, der ikke bryder sig om, at man spørger tidens nyudklækkede studenter om deres karakter ved den afsluttende eksamen.

»Det her er elevens store dag,« fik læreren slået fast i sin plæderen for dette tabu. Og hvad ligner det egentlig også, at vi interesserer os for den slags? Og at vi overhovedet skelner mellem den gode og den dårlige præstation til at starte med? Den slags reaktionær diskrimination hører fortiden til.

Groft Sagt ser frem til, at de progressive tanker i de kommende år rulles ud i resten af samfundet, og at ingen nogensinde igen skal forholde sig til kvaliteten af egen indsats, men blot sole sig i evig og ubetinget belønning, begejstring og beundring. Det bliver alles store dag. Hver dag.

Lad os få Tinget igen

Bent Blüdnikow

Bent Blüdnikow. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Folketingsmedlem Henrik Dahl (LA) foreslår på Facebook, at Landstinget skal genindføres: »Når jeg bliver 3. næstformand for Folketinget, vil jeg arbejde for at genindføre Landstinget. Det sikre værn mod, at de mange stemmer sig til de fås penge. Vi skulle aldrig have afskaffet det.«

Det er fornuftig tale, men hvorfor stoppe ved Landstinget? Lad os få det gode gamle Ting fra vikingetiden og midddelalderen tilbage. Det var her, mændene samledes og enhver kunne fremsige deres klager. Derefter blev dommen hurtigt afsagt og eksekveret. Fulgte man ikke Tingets afgørelse, blev man dømt fredløs og dommen kunne bestå i fredløshed eller halshugning.

I vor nutid på dette nye ting vil den slags dragoniske straffe selvfølgelig erstattes af offentlig skændsel som i en lang række #MeToo-sager eller almindelig forhånelse, hvis man er gået ind for beskæring af velfærdsstaten.

Enig, Manu?

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Den franske præsident, Emmanuel Macron, vil kun have erfarne og kvalificerede personer på de europæiske topposter som formand for Kommissionen, som præsident for Det europæiske Råd og som EUs udenrigsrepræsentant. De skal helst i forvejen have været ministre i mange år. Samtidig skal kvinderne være repræsenteret.

Groft sagt er ganske enig i, at det bør man kunne kræve ved besættelsen af politiske topposter. Herudover mener vi, at samme portefølje af krav også burde kunne stilles til personer, som ønsker at besætte posten som fransk præsident. Enig, Manu?