Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Giv Realdanias milliarder til fordrevne i Syrien, så fonden ikke kan ødelægge mere i Danmark

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Tøm Realdania

Peter Nedergaard

Realdanias store formue stammer fra dengang, realkreditinstitutterne blev solgt. I stedet for at give pengene tilbage til kunderne, puttede man salgssummen i en pengetank. Den har man bl.a. brugt til at opføre rædselskabinettet kaldet Blox langs Københavns Havn, hvis glascontainere fuldstændig har ødelagt den historiske havnefront.

Nu vil man i gang med at spolere Nyborg Slot med nye tilbygninger. For at få plads til dem, har man allerede nedrevet flotte, gamle bevaringsværdige bygninger. Gode mennesker kæmper lige nu en kamp for, at det bliver derved.

Groft sagt støtter kampen. Ligesom vi støtter, at Realdania tømmes for penge, så man ikke kan nå at ødelægge mere. Giv pengene til fordrevne i Syrien, til de hjemløse, til vindmøller. Til hvad som helst.

En dårlig smag i munden

Nicolai Svejgaard Poulsen

Nicolai Svejgaard Poulsen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

SF var igen på pletten med et nyt forbud forleden, da en rapport fra WHO om e-cigaretter virkede som en god anledning for folkepartisterne til at proklamere, at frugtsmag i e-cigaretter skulle være fortid.

»Man kunne forestille sig, at det ville afholde unge fra at bruge det, bare fordi de synes, det smager godt. Cigaretter er generelt skadelige, og derfor bør det overhovedet ikke smage sådan, at man får lyst til at bruge det som slik,« udtalte SFeren Kirsten Normann Andersen, der givetvis ikke har talt med nogen under 25 i dette årtusind.

Den manglende kreativitet hos SF er velkendt, men partiet synes for tiden opsat på konstant at overgå sig selv i formynderiske forbudsforslag, der giver os andre en dårlig smag i munden.

Groft Sagt vil gerne udlodde en præmie i form af et ordentligt sug af en e-cigaret med frugtsmag til den første SF-politiker, der lærer at foreslå andet end forbud, når en journalist ringer om et emne. Der bliver nok ikke den store rift om dén præmie.

Voksen opgave

Lars Møller

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Regeringen og dens støttepartier står over for en voksen opgave med den grønne omstilling, og Groft sagt ser frem til regeringens handleplan. Fra 2030 vil man standse salget af biler, der bruger fossilt brændstof, ligesom der skal køre en halv million elbiler rundt på vejene.

Groft sagt fungerer gerne som konsulent uden vederlag. Regeringen skal bare overtale resten af EU til at overtage de danske krav til konventionelle biler. Fjern skatten på elbiler, da salget for en bil med begrænset rækkevidde mystisk nok ellers ikke forventes at stige, og endelig skal man bare investere et tocifret milliardbeløb på at forbedre elnettet, som ellers ikke vil kunne klare udfordringen fra de mange elbiler. Det skal i øvrigt ske nu, ellers når man det ikke. Det bliver interessant.