Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Giv Lars Rohde en kønsskifteoperation - for ligestillingens skyld

Eva Selsing. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Larsine Rohde

Eva Selsing

Feminismen er i blomst, selv i ronkedorbranchen, og det er et yndigt skue. Nationalbankdirektør Lars Rohde er gået planken ud og ytrer således, at »mangel på ligestilling er et stort økonomisk problem.« Direktøren kræver fædrebarsel, udrensning af kønsstereotyper og måske endda også kvindekvoter. Som at høre en lilla korthårsfrisure fra kønsstudier på RUC.

Og der er mere: »Vi har først reel ligestilling, når der også er plads til dårlige kvindelige topchefer« kvidrer Rohde, og ikke et øje er tørt. Dét er næstekærlighed og humanisme og empati fremfor ussel mammon!

Men sagen var ledere, dårlige kvindelige ledere. Og Groft sagt har løsningen: ét styks kønsskifteoperation til Lars Rohde og vupti! Så havde Nationalbanken en for tidsånden leflende, antimeritokratisk, PR-kalkulerende direktør, for hvem ideologi tydeligvis trumfer virksomhedens bedste. Det var så lidt.

Forjages fra den rige jord

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

1. maj afsynger socialister Internationale: »Arbejdere i stad, på landet,/engang skal verden blive vor./Den dovne snylter skal forbandet/forjages fra den rige jord.«

Men lytter man til ordene? Venstrefløjen har officielt ikke noget Imod udlændinge. Undtagen hvis de faktisk arbejder i stad og på land. Så skal de ud af landet. Til Østeuropa. Til Sydamerika. Til Sydeuropa. Til Filippinerne. Hen hvor peberet gror. Hvis de derimod ikke arbejder, og hvis de måske ikke har et incitament hertil, så er de mere end velkommen. Jo flere, jo bedre.

Groft sagt undrer sig over diskrepansen mellem Internationale og praktisk politik. Lytter den syngende venstrefløj overhovedet til ordene, de synger? Har de ingen respekt for socialismens »founding fathers«? Burde nutidens venstrefløjsfolk ikke selv forjages fra den rige jord?