Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Giv Allon en vaccine mod konspirationsteorier - og det skal være en stor dosis

Lars Møller. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Vaccinér ham

Lars Møller

En amerikansk teenager ved navn Ethan er vokset op hos en moder, der er modstander af alle former for vacciner. De er efter hendes mening sundhedsskadelige. Knægten undersøgte sagen og konkluderede, at vacciner er en fornuftig foranstaltning og lod sig efterfølgende vaccinere mod diverse sygdomme. En beslutning som moderen tog som et slag i ansigtet.

Herhjemme har vi en folketingskandidat for Alternativet, Allon Hein Sørensen, der mener, at mæslinger reducerer risikoen for kræftsygdomme og allergier. Om han er i familie med Ethans mor, vides ikke, men de abonnerer åbenbart på de samme konspirationsteorier.

Hvis Allon skal have en fremtid i et oplyst land som Danmark, foreslår Groft sagt, at han vaccineres mod konspirationsteorier. Det skal nok være en stor dosis.

Stram op og vær original

Niels Jespersen

Niels Jespersen. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

»Ve den elev i livets skole, der trækker nazikortet. Den formastelige må end ikke advare sig selv og andre mod blot et strejf af nazisme,« skriver journalist og forfatter Flemming Chr. Nielsen i Altinget. Han har nemlig bemærket, hvordan man ikke kan slippe af sted med at kalde nogen nazister uden efterfølgende at blive til grin.

Groft Sagt kan berolige Flemming Chr. Nielsen. Han må gerne kalde demokratiske politikere nazister. Det eneste der sker er, at han afslører sig selv som en historieløs demagog, men herregud. Det er jo bare ord.

Til gengæld er Groft Sagt skuffet over uoriginaliteten. Hvorfor er der ingen, der bliver sammenlignet med Vlad Dracul? Han spiddede folk levende. Det er det samme, Socialdemokraiet vil med arveafgiften. Eller hvad med aztekerne, der skar krigsfangers hjerter ud med dolke af vulkansk glas? Det er 1:1 Venstres beskæftigelsespolitik. Ja til flere vilde historie-analogier, men variér dem en smule.

Mindre hutlihut, tak!

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

De fleste danske medier har været ved at gå ud af deres gode skind i begejstring over, at Danmark skal lægge landevej til de tre første faser af Tour de France. Den sangvinske Brian Mikkelsen fra Dansk Erhverv kunne næsten ikke være i sin egen krop. Det virker som om, sportens begejstringssprog nu har bredt sig til alle medier.

Det var anderledes i Gunnar Nu Hansens dage. Dengang var der begejstring, når sportsbegivenheder løb af stablen og »lille henrivende Inge« blev beskrevet. Men når Gunnar Nu berettede på afstand om sporten skete det med nøgternhed og analyse. Lad os få Gunnar Nu-stilen tilbage. Snot (=selve sportsbegivenheden) for sig og skæg (=beretning om sportsbegivenheden på afstand) for sig. I stedet for nutidens sammenæltning.