Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

George Orwells »1984« var en advarsel, ikke en anbefaling, Nick Hækkerup

Jarl Cordua. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Hækkerup og 1984

Jarl Cordua

Der kan næppe være stor diskussion om, hvor overvågningsliderlige politikere har hentet inspiration til kameraovervågning af borgerne. Formentlig i politistaterne rundt omkring om end demokratierne skulle forestille at være mere attraktive alternativer.

Tvivl kan heller ikke herske, når det gælder, hvor mon de samme politikere har hentet retorisk inspiration for at overbevise masserne om deres stadigt mere omsiggribende tiltag for at kontrollere borgerne. Umiddelbart falder George Orwells fremtidsroman »1984« i øjnene om et gennemtotalitært samfund, hvor borgerne blev hjernevasket til at tro, at krig er fred, frihed slaveri og uvidenhed styrke.

Groft sagt kunne i alt fald betragte den juristuddannede justitsminister Nick Hækkerup (S) på Folketingets talerstol passioneret forsøge at bilde tilhørerne ind, at med statens overvågning, da stiger borgernes frihed. Det, Hækkerup måske har misforstået, er, at Orwells budskab var ment som en advarsel og ikke som en anbefaling.

Nærmere de to procent

Peter Nedergaard

Peter Nedergaard. Tegning: Claus Bigum Fold sammen
Læs mere

Trump presser Danmark for, at vi skal bruge to procent af bruttonationalproduktet på Forsvaret. Groft sagt undrer sig over, hvorfor dansk forsvar ikke for længst har kunnet dokumentere, at man anvender det krævede beløb.

Forsvaret er i den grad fyldt med kreative administratorer og chefer, at det burde være en smal sag. Senest er det lykkedes medarbejdere i Forsvarets Ejendomsstyrelse fejlagtigt at overbetale selskaber uden for Forsvaret i årevis uden at nogen opdagede det til gengæld for PH-lamper, håndholdte støvsugere, varmeblæsere og vin. Man har også tidligere udbetalt millioner i al upåagtethed til ubrugelige IT-systemer, til elendigt malerarbejde i Nyboder, til uvirksomme radarsystemer og spionfly, som ikke kan flyve.

Mon ikke de fiffige folk i Forsvaret på den baggrund let kan få det til at blive de ønskede to procent? So oder so.