Groft sagt har siden 1999 været Berlingskes mest polemiske spalte. Teksterne er alene udtryk for skribenternes holdninger, og målet er at udtrykke sig med skarphed og vid. Kommentarer modtages gerne på debat@berlingske.dk.

Fungibel Helle

Læs mere
Fold sammen

Ordet fungibel benyttes i juraen om varer, der uden videre kan erstattes af andre. Man kan ønske sig hjælp fra en bestemt jurist eller bare en jurist, lige som man i lederbranchen kan ønske sig en leder som en person med bestemte egenskaber, uden at det er så vigtigt, at det er en bestemt person.

Et eksempel på en sådan fungibel person, der kan sættes ind, hvor man synes, at der er brug for en leder, er forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt, hvis evner til netop at færdes i de luftlag, hvor det ikke er bestemte synspunkter, der efterspørges, men netop en leder, er ubestridelige. Derfor er der heller ingen grund til særlig bekymring, fordi Helle Thorning-Schmidt nu skal lede en international børneorganisation, hvis syn på verden kan adskille sig fra det, som man politisk gør gældende som dansk statsminister.

En fungibel leder kan sættes ind på en hvilken som helst post og har ingen historie. Det handler om her og nu og om at komme videre frem. Og skal man det, så er det bedst slet ikke at mene alt for meget, at sige så lidt som muligt om, hvad man måske selv mener, og i hvert fald glemme det, hvis man tidligere har sagt noget andet.